Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Hava Kaçağı Tespit Edildi

70
19
8
4
2
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda normalden “biraz fazla” hava kaçağı tespit edildi. Bir astronot ve iki kozmonot şimdi sorunun kaynağını bulmak için çalışıyor.

İnsan yapımı en büyük uzay aracı olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), standart bir futbol sahasından biraz daha büyük bir yapıdır. 408 tonluk bu devasa yapı tamamen izole değildir, her zaman için biraz sızıntı yaşanır.

İstasyonda yaşanan sızıntılar sürekli olarak takip ediliyor. Böylece herhangi bir beklenmedik ısı, hava, materyal vs sızıntısı daha ilk anda tespit edilebiliyor. Sensörlerden gelen verilere göre şu anda ISS, normalden daha fazla hava kaçırıyor.

Hava kaçağı artış gösterdi

uluslararası uzay istasyonu

NASA’nın açıklamalarına göre istasyonda yaşanan hava kaçağı son dönemde “normalin biraz üzerine” çıktı. Bunun ardından da istasyonda görevli olan bir astronot ve iki kozmonot sorunun kaynağını bulabilmek için çalışmalarına başladı.

NASA tarafından yayınlanan bir blog gönderisine göre Amerikalı ve Rus uzay ajansları şu anda “Kaynağı tespit etmek, tanımlamak, izole etmek ve potansiyel tamirini gerçekleştirmek için bir plan” üzerinde çalışıyor.

Şu anda istasyonda bulunan NASA astronotu Chris Cassidy ve Roscosmos kozmonotları Ivan Vagner ve Anatoly Ivanishin, haftasonunu istasyonun Zvezda servis modülünde geçirecek. Ekip veya istasyonun şu anda tehlike altında olmadığı açıklandı.

Soyuz modülü hazır bekliyor

uluslararası uzay istasyonu

İstasyona mürettebatı taşımış olan Soyuz MS-16 uzay aracı şu anda ISS’e eklenmiş durumda. Her ne kadar sızıntı şu an için ne mürettebata ne de istasyona bir tehdit oluşturmuyor olsa da sorunun kontrolden çıkması durumunda ekibin kaçışı için modül hazır bekletiliyor. 

Gelen haberlere göre istasyondaki ek bölümler sırayla kapatılarak sızıntı miktarı kontrol edilecek. Böylece yer kontrol ekipleri sızıntının kaynağını ortaya çıkarabileceklerine inanıyor. Ardından da istasyonun tamir sürecinin başlayacağı belirtiliyor. 2018 yılında da istasyonda benzer bir sorun yaşanmış ve sızıntıya neden olan açık epoksi ile tıkanarak sorun giderilmişti. 

Kaynak : https://www.businessinsider.com/international-space-station-small-air-leak-nasa-says-no-danger-2020-8
70
19
8
4
2
Emoji İle Tepki Ver
70
19
8
4
2