Van Gogh'un Yıpranan Çizimleri, Makine Öğrenimiyle Yeniden Oluşturuldu

15
4
3
0
0
Ünlü ressam Van Gogh'un seneler önce çizdiği eskizler, makine öğrenimi sayesinde yeniden yaratıldı. Yeni bir yöntem geliştiren araştırmacılar sayesinde eserlerin artık daha kolay bir şekilde korunabileceği ve tekrar yaratılabileceği düşünülüyor.

Hollanda’nın Delft Teknik Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, zamanla durumu kötüleşen eski resimleri tekrar yaratmak için yeni bir çözüm geliştirdiler. Araştırmacılar, "Evrişimli Sinirsel Ağ (Convolutional Neural Network - CNN)" modeline dayanarak yeni bir model oluşturdular. Modeli kullanarak yeniden hayat verdikleri ilk eserler ise Van Gogh’un yıllara teslim olmuş eserleri oldu.

Son yıllarda çok sayıda araştırmacı, CNN makine öğrenme tekniklerini kullanarak sanat eserlerini analiz etmek için çaba sarf etti. Çalışmalar sonucunda geliştirilen araçlar, bugüne kadar çoğunlukla sanat eserini yaratan sanatçıyı bulmak için ya da eserlerin gerçekliğini tespit etmek için kullanıldı.

Eserlerin orijinalleri, yıpransa bile yeniden oluşturulacak:

van gogh çizimleri

Bu kez araştırmacılar, farklı bir yola çıktılar ve zarar görmüş ya da eskimiş resimlerin makine öğrenme kullanarak yeniden piksel piksel yaratılıp yaratılamayacağını öğrenmek istediler. Geliştirilen yöntem işe yaradı ve bu sayede sanat eserlerinin orijinallerinin korunması çok daha kolay bir hâle geldi.

Ekibin geliştirdiği yöntemi kullanarak yeniden hayat vermeye çalıştığı eserler, ilk olarak Van Gogh’un eserleri oldu. Ressamın yaptığı mürekkep çizimleri zamanla eskimişti ve sanat tarihçilerinin eserleri yeniden canlandırmaları giderek zorlaşmaya başlamıştı. Bu çizimler, şu anda sergiye konulamıyor hatta birkaç yıl sonra tamamen silinecekler. Yeni modeli geliştiren ekip, bunun önüne geçmek için eseri otomatik olarak yeniden yaratacak ve koruyacak bir model oluşturmak için çalışmalar yürüttü.

van gogh

Üretilen yeni model, çoklu çözünürlük yöntemiyle resim analizini ve CNN tekniğiyle çizimlerin önceki hâllerini piksel piksel yeniden oluşturmayı içeriyor. CNN’de kullanılan algoritmalar için insan beynindeki belirli görevleri verileri analiz ederek yerine getiren biyolojik sinir ağlarından ilham alındığı belirtildi.

Araştırmacılar, çalışmalarını yaparken CNN’i Van Gogh’un çizimlerini dijital ortamda yeniden yaratacak şekilde eğitmişler. Eseri yeniden yaratacak algoritmalar, daha önce hayat verilen Van Gogh çizimlerinin farklı zamanlarındaki yeniden oluşturulan kopyalarıyla eğitilmiş.

Geliştirilen yeni yöntem, yalnızca çizimlerin orijinal hâllerini göstermekle kalmıyor. Bu yöntem sayesinde sanat tarihçileri, eserleri korumak ve restorasyon stratejileri geliştirmek için daha tutarlı verilere sahip oluyor.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-09-machine-reconstruct-deteriorated-van-gogh.html
15
4
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
3
0
0