Google'ın Yapay Zekâsının 'Bilinç Kazandığını' Söyleyen Mühendis İşten Çıkarıldı

23
8
3
0
0
Bir Google çalışanı, geçtiğimiz ay şirketin yapay zekâ modeli LaMDA'nın duyarlı hâle geldiğini iddia etmişti. Bu açıklamalarının ardından idari izne çıkarılan çalışan, şimdi de işten çıkarıldı.

Yapay zekâ teknolojileri her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ederken birçok yeni gelişmeyle karşı karşıya kalıyoruz. ABD merkezli teknoloji devi Google’da çalışan bir mühendis, geçtiğimiz ay şirketin dil modeli LaMDA ile ilgili oldukça ilginç iddialar ortaya atmıştı. Blake Lemoine isimli çalışan, yapay zekâ sisteminin duyarlı hale geldiğini ifade etmişti. 

LaMDA modeli ile yapılan bir röportajı da paylaşan Lemoine, bu yapay zekânın insan gibi hissetmeye başladığını aktarmıştı. Google ise iddiayı destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını belirtmiş, mühendisi idari izne çıkarma kararı almıştı. Şimdi de bu konuyla ilgili bir gelişme daha yaşandı. 

Google, LaMDA hakkındaki iddiaları ortaya atan mühendisi işten çıkardı

ai

Gelen haberlere göre Google, LaMDA’nın duyarlı hâle geldiğini iddia eden Blake Lemoine’yi kovdu. Bir şirket sözcüsü olan Brian Gabriel de The Verge’e gönderilen bir e-posta ile bu işten çıkarım haberlerini doğruladı. 

Mühendise iyi diyeklerini ileten şirket, “LaMDA, 11 farklı incelemeden geçti ve bu yılın başlarında modelin gidişatını detaylandıran bir rapor yayınlandı” ifadelerini açıklamalarına ekledi. Google ayrıca, Lemoine’ın iddialarını kapsamlı bir şekilde incelediklerini ve bunların tamamen asılsız olduğunu bulduklarını belirtti. 

Google’ın LaMDA hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu açıklamasının, bugünün teknolojisi düşünüldüğünde pek de şaşırtıcı olmadığını belirtmek gerek. Birçok yapay zekâ uzmanı da Lemoine’in bu iddialarının gerçek olmasının henüz imkansız olduğunu, modelin zaten bu tarz şeyler için geliştirdiğini söylemişti. 

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/7/22/23274958/google-ai-engineer-blake-lemoine-chatbot-lamda-2-sentience
23
8
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
8
3
0
0