Halk Arasında ‘Yılancık Hastalığı’ Olarak Bilinen Rahatsızlık Erizipel Nedir, Belirtileri Nelerdir?

5
2
1
0
0
Deri üzerindeki herhangi bir açıklıktan vücudumuza giren Streptococcus bakterisi, halk arasında genellikle ‘Yılancık hastalığı’ olarak bilinen Erizipel'in ortaya çıkmasına neden olur. Eğer Erizipel nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir diye merak ediyorsanız hemen yazımıza geçelim.

Genellikle yılancık hastalığı olarak duyduğumuz ve bir çeşit deri hastalığı olan yılancık hastalığı, günümüzde yaygın deri hastalıklarından biridir. Streptococcus bakterisinin neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkan yılancık hastalığı, derinin üst katmanında meydana gelmektedir. Ciltte kalıcı hasarlar bırakmıyor olsa da, vakanın şiddetine göre etkilenen bölgenin eski haline gelebilmesi biraz zaman alabilmektedir. 

Zaman zaman benzer deri hastalıkları ile de karıştırılabilen yılancık hastalığı, kendine has çeşitli belirtilere sahiptir. Potansiyel olarak ciddi bir rahatsızlık olmasına rağmen, günümüzde mevcut yöntemler ile kolayca tedavi edilebilmektedir. Biz de bu içeriğimizde yılancık hastalığı nedir sorusunu yanıtlıyor, belirtileri ve tedavisine yakından bakıyoruz. 

Temelden başlayalım, yılancık hastalığı - erizipel nedir?

erizipel hastaligindan etkilenen bir bölge

Yılancık hastalığı, cildin üst katmanında meydana gelen bir çeşit bakteriyel enfeksiyondur. Yılancık hastalığına tipik olarak bir bakteri olan A grubu Streptococcus bakterisi neden olur. A grubu Streptococus bakterisi vücuda girdiğinde, deri bütünlüğünü bozmasından dolayı bakterilerin yüzeysel lenf damarlarını ve alt deri tabakasını etkilemesiyle ortaya çıkar. Bu deri rahatsızlıklarına ek olarak, hastanın farklı bölgelerinde kabarcık, yüksek ateş ve titreme gibi çeşitli semptomlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu enfeksiyon en çok yüz ve bacakları etkilerken, vücudun birden fazla  bölgesinde de ortaya çıkabilir. 

Yılancık hastalığı nasıl bir hastalıktır? 

erizipel'e neden olan bakteriden etkllenen ayak

Enfeksiyon, cillte meydana gelen herhangi bir yara, sıyrık, egzama veya benzer deri hastalıklarının etkilendiği bölgelerden vücuda giren Streptococcus ile başlar. Bu bakteriden etkilenen bölge, hızlı bir şekilde şişer ve kızarmaya başlar. Bu bölgeler genellikle 10 - 15 cm  çaplarında olabilir. Yılancık hastalığına benzerliği nedeniyle oldukça karıştırılan fakat genellikle etkilediği bölgenin çizgi şeklinde şişmesi veya kızarmasıyla kendini gösteren “Lenfajit” adlı bir hastalık daha bulunmaktadır. Yılancık hastalığı ,daha derin dokuları etkileyen selülitten farklı olarak sadece derinin üst katmanlarını etkiler.

Genellikle, tedaviye bağlı olarak bir hafta kadar sürebilmektedir, ancak daha uzun sürdüğü durumlarda olabilir. Enfeksiyondan etkilenen bölgelerde cildin normale dönmesi ve döküntünün durması da biraz zaman alabilmektedir. Yılancık hastalığı her zaman önlenebilir bir rahatsızlık olmasa da, yakalanma riskini azaltmak adına düzenli olarak doktor kontrolüne gidebilir veya bağışıklık sisteminizi güçlü ve sağlıklı tutabilirsiniz. Yılancık hastalığı, kalıtsal yolla geçen ve bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.

Peki yılancık hastalığı neden olur?

erizipel'den etkilenen bir ayak

Yılancık hastalığı, A grubu Streptococcus bakterisinin derinin dış tabakasına nüfuz etmesiyle oluşur. Normalde bu bakteriler ciltte ve diğer yüzeylerde doğal bir şekilde bulunur ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmaz. Fakat bu bakteriler, deride meydana gelen bir kesik veya yara aracılığıyla vücuda girerlerse enfeksiyolara neden olabilirler. Bunun sonucunda da yılancık hastalığı oluşabilir. 

Özellikle 2-6 yaş arası ve 60 yaş üstü yetişkinlerde yılancık hastalığı gelişme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinlerde de meydana gelebilir. Obezite, alkol, gebelik, çeşitli deri hastalıkları ve vücutta yer alan çeşitli yaralar, yılancık hastalığı oluşumunda önemli diğer sebepler arasında yer almaktadır.

Yılancık hastalığının belirtileri nelerdir?

erizipel'den etkilenen bir kol

  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Cildin belli bölgelerinde dökülmeler
  • Şiddetli vakalarda kabarcıklar
  • Etkilenmiş bölge  ile etkilenmemiş cilt arasındaki kesin sınırlar
  • Şiddetli vakalarda morumsu lekeler
  • Etkilenen bölgenin üzerinde meydana gelen kıırmızı çizgiler

Yılancık hastalığının belirtileri genellikle aniden meydana gelen yüksek ateş, titreme ve halsizlikle başlar. Ortalama  24-48 saat içerisinde, vücudun enfeksiyondan etkilenen bölgelerinde dökülmeler meydana gelir. Ciltte parlak ve kırmızı kabarıklıklar görünmeye başlar. Meydana gelen bu döküntüler yanma veya kaşıntıya neden olabilir. Bu döküntüler, cildin diğer yerlerine sıçramayan, belirli sınırlara sahip bölgelerde meydana gelir. Bazı erizipel türleri ciltte kanamalara ve morumsu lekelerin oluşmasına da neden olabilir. Enfeksiyonun yüz bölgesinde gelişmesi durumunda, genellikle yanaklarda ve burun bölgesinde lekeler oluşur. Bebeklerde ise bez bölgesi ve göbek deliği çevresinde meydana gelebilir.

Yılancık hastalığına ne iyi gelir?

erizipel'den etkilenen bir bölge

  • Bol bol istirahat etmek
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
  • İlaç kullanımına dikkat etmek
  • Cildi temiz tutmak
  • Bol sıvı tüketimi

Yılancık hastalığı tedavisi boyunca bol bol yatak istirahati yapılmalı ve enfeksiyondan etkilenmiş bölgenin yüksekte tutulması önerilir. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların ortaya çıkartabileceği yan etkilerin etkisini azaltmak ve enfeksiyondan kaynaklı sıvı kaybından dolayı bol sıvı alımı oldukça önemlidir. Ayrıca, yeni bir enfeksiyon girişini engellemek amacıyla, vücutta meydana gelen yara gibi bölgelerin tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca, erizipel gelişimini engellemek amacıyla uzun süre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ama tüm bu tedavi süreçlerinin bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.

Yılancık hastalığı nasıl tedavi edilir?

erizipel hastası

Genel olarak, yılancık hastalığı evde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır, ancak durumu ilerlemiş hastaların tedavisi bir hastanede veya tıbbi bir tesiste gerçekleştirilebilir. Yılancık hastalığı tedavisi, enfeksiyondan kaynaklanabilecek farklı komplikasyonların meydana gelmesini önlemek için mümkün olduğunda erken başlamalıdır. 

Penisilin gibi antibiyotikler, yılancık hastalığı tedavisi için en çok tercih edilen antibiyotiklerdendir. Hafif yılancık hastalığı vakasına sahip hastalar evde bu antibiyotikler ile tedavi olabilirler. Daha ağır yılancık hastalığı vakalarında, tedavi için farkl ilaçlarda kullanılabilmektedir. Enfeksiyona neden olan bakterilerin antibiyotiğe yanıt veremesi durumunda, farklı ilaçlar ile tedavi süreci devam ettirilir. Cerrahi operasyonlar genellikle, enfeksiyonun hızlı bir şekilde ilerlediği ve sağlıklı dokunun ölmeye başladığı nadir vakalarda gerekli olabilir.

Bu içeriğimizde yılancık ya da diğer adıyla erizipel rahatsızlığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi soruları yanıtladık. Yazdıklarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. En doğru bilgiyi uzman bir hekime danışarak alabileceğinizi unutmayın. 

5
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
0
0