11 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki Halkalı Galaksinin Net Bir Görüntüsünü Yakaladı

25
6
2
1
0
Gökbilimciler, 11 milyar ışık yılı uzaklıkta “kozmik ateş çemberi" olarak tanımlanan son derece nadir bir galaksinin görüntüsünü yakalamayı başardı. Görüntülenen gökadanın ortasındaki deliğin, 2019'da doğrudan gözlemlenen ilk süper kütleli kara deliğin çapından üç milyon kat daha büyük olduğu açıklandı.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Güneş Sistemi’nden 11 milyar ışık yılı uzaklıkta yeni bir galaksi keşfetti. "Kozmik ateş çemberi" olarak tanımlanan gökada, galaktik yapıların en erken oluşumu ve nasıl geliştikleri hakkındaki teorilere farklı bir boyut kazandırmaya hazırlanıyor.

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmanın başyazarı Dr. Tiantian Yuan, "Daha önce görmediğimiz çok ilginç bir nesne. Aynı zamanda hem garip hem de tanıdık görünüyor” ifadelerini kullandı. 

Nadir görülen bir galaksi türü olan halkalı gökada, Güneş Sistemi’nden 11 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor

halkalı galaksi

R5519 adlı gökadanın merkezindeki deliğin çapı, 2019'da doğrudan görüntülenen Messier 87'deki süper kütleli kara deliğin çapından üç milyon kat daha büyük. ABD’nin Victoria eyaletindeki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nde Astrofizik ve Süper Hesaplama Merkezi'nde çalışan Dr. Yuan, R5519’da Samanyolu'ndan 50 kat daha fazla yıldız olabileceğini söyledi.

Avustralya, ABD, Kanada, Belçika ve Danimarka'daki meslektaşları ile birlikte çalışan Dr. Yuan, Hawaii'deki WM Keck Gözlemevi tarafından toplanan spektroskopik verileri, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen görüntüler ile harmanladı. Çarpışma sonucu oluşan halkalı gökadanın, evrenin başlarında ortaya çıkan ilk galaksi türü olduğunu belirtiliyor.

Çarpışma sonucu oluşan halkalı gökadanın, evrenin başlarında ortaya çıkan ilk galaksi türü olduğunu belirtiliyor

halkalı gökada

R5519, Büyük Patlama'dan sadece üç milyar yıl sonra, yaklaşık 10.8 milyar yıl önce oluştu. Gökbilimciler, çarpışma sonucu ortaya çıkan gökadaların son derece nadir olduğunu belirterek, yaptıkları keşfin önemine dikkat çekiyor. 

Batı Avustralya'daki Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi'nde çalışan Dr. Ahmed Elagali, R5519 üzerindeki araştırmaların, sarmal gökadaların ne zaman gelişmeye başladığını belirlemeye yardımcı olacağını söyledi. Dr. Elagali ayrıca söz konusu keşfin, sayıca az olan halkalı galaksilerin kozmik zaman çizelgesi ile sınırlandırılmasını mümkün kılabileceğini ifade etti.

Kaynak : https://phys.org/news/2020-05-astronomers-cosmic-billion-years.html
25
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
6
2
1
0