12,5 Işık Yılı Mesafede, Dünya’ya Çok Benzeyen 2 Ötegezegen Bulundu

26
7
2
1
0
Astronomlar, kozmik ölçekte düşünüldüğünde çok da uzak olmayan bir noktada Dünya benzeri iki yeni gezegen keşfetti.

Uzayda yaşam olup olmadığı konusu bir muamma olsa da bilim insanları, uzayda yaşamın izini aramaya ve gelecekte insanlığın evi olabilecek gezegenler keşfetmeye devam ediyorlar.

Teegarden B ve Teegarden C adlı iki ötegezegen, uzayın büyüklüğü göz önüne alındığında ‘hemen şurası’ olarak tabir edilebilecek bir mesafede, yalnızca 12,5 ışık yılı uzaklıkta bulunuyorlar. İki gezegen de bizim gezegenimize çok benziyor. Öyle ki şimdiden “yaşam barındırma ihtimali en yüksek 19 gezegen” arasına dahil oldular.

Koç takımyıldızında yer alan bir yıldızın etrafında dönen gezegenler, Göttingen Üniversitesi’nden Mathias Zechmeister ve ekibi tarafından keşfedildi. Zechmeister, “(O gezegenler) Dünya’dan biraz daha ağırlar ve yaşanabilir bölge olarak adlandırılan, suyun sıvı olarak bulunduğu bölgede yer alıyorlar.” dedi.

Ne kadar yakın olsa da Teegarden yıldızı, nispeten yakın diyebileceğimiz bir tarih olan 2003 yılında keşfedildi. Bizim güneşimize kıyasla 10 kat daha hafif olan ve bilinen en küçük yıldızlardan olan bu kızıl cüceyi incelemek oldukça zor oldu. Normalde ötegezegenlerin keşfedilmesi için yıldızların parlaklığındaki periyodik değişmeler kontrol ediliyor. Teergarden’in yıldızlı çok küçük ve soluk olduğu için bu yöntem işe yaramıyor. Bu nedenle de CARMENES adlı, bu tarz durumlara özel geliştirilmiş bir teleskop kullanıldı. Üç yıllık gözlemlerin ve yaklaşık 200 ölçümün ardından iki yeni gezegenin varlığı açığa çıktı.

Teergarden b, yıldızına daha yakın bir gezegen ve yüzey sıcaklığının 28 derece olduğu düşünülüyor. Teegarden c ise daha uzakta kalıyor. Bu gezegenin yüzey sıcaklığının -47 derece civarında olduğu düşünülüyor.

En düşük kütlelerine ve Güneş radyasyonuna maruz kalma seviyelerine göre yaşanabilir ötegezegen katalogunda yerleştirildiler. Teegarden b, Dünya Benzerlik Endeksi (ESI) değerlendirmesinde en yüksek skoru elde etti.

Teegarden b, Dünya takvimiyle 4.9 günde Teegarden c ise 11.4 günde bir yılı tamamlıyor. Araştırma, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/two-earth-like-planets-found-orbiting-a-star-just-12-light-years-away
26
7
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
7
2
1
0