2018’de Yazdığımız 'Katlanabilir Telefon' Haberi, Bizi Haklı Çıkardı

53
9
5
4
4
Katlanabilir telefonlar, ağır tüketim koşullarına katlanamadılar. Neredeyse bütün yeniliklerde olduğu gibi, onların da ilk örnekleri deneysel nitelikteydi. Deneysel olarak kaldılar. Samsung’un Galaxy Fold örneği, başarı ve başarısızlığın harmanlanmış haliyle bizi haklı çıkardı.

Tüketici elektroniği, aslında tam anlamıyla “teknoloji” demek değildir. Tüketicinin olduğu yerde ticaret vardır. Ticari olarak güçlü olmak isteyen firmalar ise araştırma ve geliştirme aşamalarına büyük miktarda yatırım yapmak zorundadır. Teknoloji, bu aşamalarda ortaya çıkan bulgulara denir. Bu teknolojik çıktılar, seri olarak üretilebilir bir ürün halini aldığı zaman "tüketici elektroniği" ortaya çıkmış olur. 

Katlanabilir telefonlar ise belki de ekran deneyimine ilişkin en devrimsel teknolojik gelişmeyi ifade ediyorlar. Ardında 45 yıllık birikimli bir araştırma ve geliştirme süreci bulunan katlanabilir ekranlar, cebimize girmek için gün sayıyorlardı. 

Royole adında bir firma ilk prototipi üretse de henüz piyasaya sürmedi. 2019 itibariyle Samsung ve Huawei gibi devlerden ilk net örnekleri gördük. Samsung, Galaxy Fold Adını verdiği telefonunu Türkiye’de de tanıttı ancak fiyatını açıklamadı. ABD’de 1980 dolara satılan cihazın ülkemizde 12 bin TL üzerinde bir fiyat bandına oturacaktı. 

Galaxy Fold, yaygın anlamda kullanılması beklenen ilk tüketiciye yönelik katlanabilir telefon olacaktı. Ancak geçtiğimiz hafta, bir CNBC editörünün test ettiği Galaxy Fold’un ekranı bozulunca işin rengi değişti. Ardından gelen süreçte, Galaxy Fold’u kullananlar, dünyanın dört bir yanından ekran şikayetleri bildirdiler. 

22 Kasım 2018’de ilk katlanabilir telefon örneklerini gördükten sonra bir araştırma yapmış, size çıkacak ilk katlanabilir telefonları neden almamanız gerektiğini söylemiştik:

“2019’da Çıkacak Katlanabilir Telefonları ‘Almamanız’ İçin 3 Mantıklı Neden” başlıklı yazımızdaki üzerinde durduğumuz sorunlar şunlardı:

  1. Katlama ömrü,
  2. Tamir güçlüğü,
  3. Yüksek maliyet.

Aslında bunları önceden söylemek çok da iddialı bir durum oluşturmuyor. Nitekim Samsung başta olmak üzere diğer üreticilerin hepsi, kendi modelleri için yüzlerce bin katlama limiti vadediyorlar. Örneğin Galaxy Fold için Samsung “200 bin katlamaya dayanabilir” sözünü veriyor. Bu da genel kullanımda ortalama 5 yıllık bir süreye tekabül ediyor. İnsanların 2 yılda bir telefon değiştirdiği bir dönemde, oldukça iddialı bir söylem.

Galaxy Fold’un neden olduğu sorunlar açık bir şekilde 5 ay önceki söylediklerimizi de haklı çıkarmış durumda. 

Diğer taraftan cihazların tamir güçlüğü de bambaşka bir problem. Kısmen de olsa bu konuda da haklı çıktığımızı söyleyebiliriz. Zira Samsung, eğer sorun yaşanan Galaxy Fold’ların tamiri kolay olsaydı ön siparişi durdurmazdı. Şu sıralar sorunun kaynağını deli gibi araştıran şirket, belki de bundan sonra katlanabilir telefonlara ilişkin farklı test prosedürlerini geçerli kılacak.

Cihazın tamir maliyetini düşürmek de zaman alacak. Bu da ilk katlanabilir telefonları satın alanların sırtında ciddi bir yük oluşturuyor. Telefonunuz bozulursa, tamir edilememe ihtimali çok yüksek. Hatta üreticiniz, cihazın satışını durdurabilir.

Geçtiğimiz yıl size sunduğumuz 3 nedenden sonuncusu ise yüksek maliyetti. Bu da zaten Mart ayında cihazlar tanıtılır tanıtılmaz ortaya çıkmıştı. 1980 dolarlık bir Galaxy Fold ve 2229 euroluk bir Huawei Mate X’i görünce son maddede haklı çıktığımızı görmüştük.

Sonuç: Katlanabilir telefonların alması gereken daha çok yol var

Bir teknoloji, tüketicilere ucuz şekilde sunulamadıkça kaliteli versiyonlarını bulma beklentiniz de bulunmasın. Değerli tüketicilerin safında durarak yine tekrarlıyoruz:

Eğer bol bol paranız yoksa ve sorun yaşamak istemiyorsanız, ilk çıkan katlanabilir telefonları satın almayın. 

53
9
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
53
9
5
4
4