48 Milyon Yıllık Böcek Yemiş Kertenkeleyi Yiyen Yılan Fosili

0
0
0
0
0
Evet, başlığı yanlış okumadınız, 48 milyon yıl önce yaşamış bir böceği yiyen kertenkeleyi yemiş bir yılan fosili araştırmacılar tarafından keşfedildi.

Doğanın kanunu olarak kabul edilen besin zincirinde büyük ve güçlü balık daima küçük balıkları yer. Şimdi besin zinciri düşünelim. Böcekle başlayan bu besin zincirinin ardından böceği yiyen bir kertenkele vardır, bu aşamadan sonra ise kertenkeleyi de genellikle bir yılan yer. Kulağa çok normal geliyor değil mi?

Peki, bahsettiğimiz bu üç hayvan daha yediklerini sindiremeden birbirlerine yem olsalar ve tam bu sırada bir volkan patlaması sonrası tüm bu hayvanlar oldukları gibi fosilleşse? Şimdi iş bilim kurgu filmi gibi olmaya başlamış gelse de tam da bu bahsettiğimiz durumun yaşandığı, hem de bu durumun taa 48 milyon yıl önce gerçekleştiği ortaya çıktı. Almanya’nın güneybatısında yer alan Massel Pit taş ocağında işte tüm bu ihtimalleri gerçekleştirmiş bir yılan fosili bulundu.

Uzmanlar, bulunan bu 48 milyon yıllık fosilin besin zinciri için en ideal örneklerden biri bulunduğundan bahsediyorlar. Hatta o kadar uzun süreye rağmen bu kadar iyi korunmuş şekilde bulunması ise uzmanları şaşırtan bir unsur. Bu tam bir besin zinciri örneği olan fosilin son halkası konumunda bulunan yılan, uzmanlara göre volkan patlaması esnasında çıkan gazdan zehirlenip bir anda lavların altında kaldığı ön görülüyor.

Paleontolog Krister Smith fosil için “Ömrümün sonuna dek hatırlayacağım ve meslek hayatımı etkileyecek bir fosil” yorumunda bulundu. Cambridge Üniversitesi’nden paleontolog Jason Head ise “Bir yılanın bağırsağı içinde böyle bir şey bulmak gerçekten harika” diyerek şaşkınlığını ve mutluluğunu dile getirdi.

Aslına bakarsanız bu arkeoloji ve paleontoloji dünyasını şaşırtan ve bir o kadar da sevindiren bu fosil tarihte bulunan ilk örnek değil. Fakat tarihsel olarak bakıldığında ise tarihte bulunan ilk kara canlısı örneği olmasıyla bu fosil fazlasıyla önem taşıyor. Araştırmacılar daha önceleri ise balık yiyen bir amfibi canlıyı yemiş köpek balığı bulmuşlardı. Bu fosilin yaşı ise 56 ile 34 milyon yıl civarı olarak tahmin ediliyor. Yani daha önce deniz canlıları arasında bulunan bu ava giden bir canlının avlandığı canlı örneği bu sefer de kara canlısı olarak bilim dünyasının karşısına çıkmış oldu.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0