ABD, Çin ile Anlaşmaya Vardıklarını Duyurdu

21
8
5
3
1
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Çin ile ticaret müzakerelerinin ilk aşamasında anlaşma sağlandığını duyurdu. Anlaşma sağlanamasaydı, Çin'de üretilen ürünlere yüzde 15 oranında gümrük vergisi uygulanacaktı.

ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşlarını şimdilik sona erdiren bir anlaşmaya varıldı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin ile yapılan ticaret müzakerelerinin ilk aşamasının anlaşmayla sonuçlandığını söyledi.

Yapılan ön anlaşmayla birlikte ABD'nin Çin'de üretilen mallara yönelik koyduğu milyarlarca dolarlık gümrük vergisinin iptal edilmesi ya da ertelenmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşındaki ateşkes, ABD hisselerinde yükselişi tetikledi. Anlaşma sağlanamasaydı, ABD'nin Çin'e yönelik yeni gümrük vergileri 15 Aralık Pazar günü yürürlüğe girecekti.

Anlaşmayı "herkes için harika" olarak nitelendiren Trump, ikinci aşama müzakereler için 2020 yılındaki başkanlık seçimlerini beklemeyeceklerini, görüşmelere hemen başlayacaklarını kaydetti.

Yeni gümrük vergileri yürürlüğe girseydi, Çin'de üretilen akıllı telefon, giyim ürünü ve oyuncak gibi mallar, Noel arifesindeki ABD'li tüketiciler için çok daha pahalı hale gelecekti. Anlaşmaya göre, ABD Çin ürünlerine getirdiği 360 milyar dolarlık gümrük vergisinde büyük bir indirime gidecek. Karşılığında ise Çin, ABD'den büyük miktarda soya, kümes hayvanı ve diğer tarımsal ürünlerden satın alacak.

Çin'e 'yapısal reform' görevi verildi

Trump ve Şi

Anlaşmanın prensipte olduğu belirtilirken, Çin'in anlaşmayı ihlal etmesi durumunda ABD'nin gümrük vergilerini tekrar uygulamaya koyabileceği söyleniyor. Çin'de üretilen bazı mallara dair gümrük vergisi yüzde 25'te kalmaya devam edecekken, 1 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe giren gümrük vergisi yüzde 7,5'e indirilecek. ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yayımlanan belgede, Çin'in ABD'den tarım ürünleri almanın yanı sıra önümüzdeki yıllarda 'yapısal reformlar' konusunda da adım atma sözü verdiği vurgulanıyor. Bu yapısal reformlar içerisinde fikri mülkiyet, teknoloji transferi, tarım, finansal hizmetler gibi kalemler yer alıyor.

Çin Tarım ve Kırsal İlişkiler Bakan Yardımcısı anlaşmayı doğrularken, ABD'den alınacak ürün miktarına ya da anlaşmanın ayrıntılarına dair bilgi vermedi.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/12/13/us-china-trade-deal/
21
8
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
21
8
5
3
1