ABD'de Seçimler Neden 200 Yıldır Salı Günü Yapılıyor?

0
0
0
0
0
ABD'de Seçimler Neden 200 Yıldır Salı Günü Yapılıyor?
ABD’liler, 8 Kasım 2016 tarihi itibarı ile (bugün) yeni başkanını seçiyor. Peki bu seçim, geçtiğimiz 200 yıl boyunca olduğu gibi neden yine Salı günü yapılıyor?

Sanırım ABD, bu zamana kadar ki gördüğümüz en fantastik başkanlık seçim yarışına ev sahipliği yaptı. Trump’ın seçilmesi halinde ülkeyi terk edeceğini söyleyen onlarca ünlü isim mi ararsınız, hatta bazılarının alenen (özellikle Katy Perry) Hillary Clinton’a oy istemesini mi. Bugün itibarıyla da seçim yarışı artık sonlandı ve Amerikalılar, bu iki isim arasından bir tanesini başkan olarak seçecekler. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da seçim Salı günü yapılacak. Peki bunun sebebinin ne olduğunu biliyor musunuz ya da tahmin ediyor musunuz?

1800’lü yılların başından itibaren bir geleneğe göre ABD’de başkanlık seçimleri hep salı günü yapılıyor. O yıllarda önemli bazı eyaletler henüz kurulmamışken (Teksas, California gibi) başkanlık için bir seçim günü belirlenmesi gerekiyordu ve şehir merkezlerinden uzak bölgelerde yaşayan Amerikalıların atlarla kent merkezlerine gelerek oy kullanıp geri dönmeleri 3 günü bulabiliyordu. Bu süreyi de hesaba katarak dini görevlerini yerlerine getirmeleri için ABD kongresi, seçim en uygun günün Salı ya da Çarşamba olduğuna kanaat getirmişler. Çarşamba günü de ülkenin birçok kentinde pazar kurulduğu için Salı’da karar kılınmış ve bu bir gelenek haline gelerek günümüze kadar ulaşmıştır.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0