ABD ile Sovyetler Arasında Güneş Fırtınası Gerginliği

2
0
0
0
0
1967 yılında gerçekleşen Güneş merkezli bir fırtına, ABD ile Sovyetler Birliği arasında neredeyse savaş çıkmasına sebep olacakmış.

Tarihsel gelişmelere baktığımızda genelde iki ülke arasında yaşanan diplomatik kriz, askeri harekat ya da yönetimi devirmek adına yapılan farklı bir eylem savaş sebebi olur. Fakat 1967 yılında yaşanan sıra dışı bir olay, ABD ile Sovyetler Birliği arasında savaş çıkmasına sebep olacakmış.

Popsci’nin haberine göre yayınlanan bir makalede araştırmacılar, 1967 yılında yaşanan güneş fırtınasının ABD’nin ulusal güvenliğini nasıl etkilediğini ortaya çıkarıyor. G5 fırtınası olarak tanımlanan bu güneş merkezli fırtına, en güçlü güneş fırtınalarına verilen bir kod ad. Radyasyon dalgaları, manyetik alanlar ve Güneş’ten yayılan gazlarla ABD’nin kuzeyinde bulunan füzeleri izlemeye yarayan radar sistemini geçici olarak kullanılamaz hale getiren güneş fırtınası, akıllara bunun Sovyetler Birliği tarafından yapılmış bir saldırı olma ihtimalini getirmiş. ABD ordusu da yaklaşan saldırıyı önlemek adına hazırlıklar yapmış. Tabii durum sonradan ortaya çıkmış ve yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelerin arkasında güneş fırtınasının olduğu fark edilmiş. Makaleyi yazan Delores Knipp: “Eğer güneş ve jeomanyetik fırtınaları gözlemleme ve tahmin üzerine yatırımlar yapmamış olsaydık fırtınanın etkisi çok daha büyük olabilirdi. Bu durumlara hazırlıklı olmaya dair yaşananlardan kendimize ders çıkardık” açıklamasında bulunmuş.

1967 yılında gerçekleşen güneş fırtınası yüzünden iletişim sistemleri bir hafta boyunca kullanılamaz hale gelmiş ve ABD ordusu, bu fırtınayı önemli bir tehdit olarak görüp bir dizi önlemler almış. Günümüzde bile dünya çapında araştırmacılar elektrik, GPS ve iletişim cihazlarını için tehlike unsuru sayılan güneş fırtınalarını gözlemlemeye devam ediyorlar. 

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0