Ahşabın Makine Kullanmadan Bükülmesini Sağlayan Yöntem

31
8
6
1
0
Araştırmacılar, makine işlemine gerek duymadan ahşap malzemeleri eğebilecek bir yöntem buldular. Yapılan yeni bir çalışmanın sonucunda ahşabın kendi kendini bükebileceği keşfedildi.

Ahşabı eğmek için çok farklı yöntemler kullanılıyor. Ahşap malzemeyi bükmek için geleneksel olarak şerit testereler, kelepçeler ya da yapıştırıcılar kullanılıyor. Keresteyi 99 santigrat dereceye kadar ısıtıp şekillendirmek de ahşap malzemelerin şekillendirilmesinde kullanılan bir yöntem. Kavisli ahşap malzemeler üreten makineler ise ahşabın tamamını kullanmıyor. İhtiyaç olmayan kısımları kesiyor ya da zımparalayarak ayırıyor. 

İsviçre’de bulunan ETH Zürih Üniversitesi ve Almanya’da bulunan Stuttgart Üniversitesi, Selüloz ve Ağaç Malzemeleri Laboratuvarı ve Yapı Malzemeleri Enstitüsü'nde (EMPA) çalışan bilim insanları, ortak bir proje ile ahşabın kendisini bükeceği bir yol geliştirdiler. Bu yöntem ile ahşap herhangi bir dış mekanik güce ihtiyaç duymadan önceden ayarlanmış bir kavisli şekili kendisi ortaya çıkarıyor. 

urbach kulesi

Ağaçların damarlı yapısı, dik olarak durmalarını sağlar. Ancak bu damarlı yapı, zamanla ağaçların bükülmesine neden olur. Bilim insanları, ahşabı bükmek için ağaçların damarlı yapısı üzerinde çalıştılar. İki ahşap katmanı birbirine yapıştırarak damar yönleri farklı iki katmanlı bir yapı elde edildi. 

İki tabanlı yapının su içeriği azaldıkça, bir tabaka diğerinden daha fazla bükülür hale geldi. Birbirine sıkıca yapıştırılmış bu iki ahşap tabakası sonucunca kavisli bir yapıyı ortaya çıkardılar. 

urbach kulesi yapılış

Araştırmacılar, katman kalınlığı, damarın yönü ve ahşabın nem içeriğine dayanarak ikili yapının bükülme miktarını hesaplayacak bir bilgisayar modeli geliştirdiler. Bu bilgisayar modeline “ahşap programlama” ismini verdiler. 

İki katmanlı yapı istenilen eğriliğe ulaştığında, başka bir iki katmanlı yapıya yapıştırılabiliyor. Bu işleme laminasyon deniyor. Laminasyon olarak bilinen işlem, ahşabın sıcaklık değiştiğinde bile yapısının bozulmamasını sağlıyor. 

urbach kulesi inşa

Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, bu şekilde bükülmüş ahşaplardan bir kuleyi, bu yıl Almanya’nın Urbach kasabasında inşa ettiler. Araştırmacılar, “programlanmış ahşap”la inşa ettikleri bu kuleye Urbach Kulesi ismini verdi. Kulede kullanılan ahşaplar, ahşap programlama işleminden önce tamamen düzdü.

Kaynak : https://www.popularmechanics.com/science/green-tech/a29092030/curve-wood-without-machines/
31
8
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
31
8
6
1
0