Ana Dilimiz Olan Türkçeyi Unutabilir miyiz?

59
22
14
7
7
Dilimiz, dinimiz ve ırkımız her ne olursa olsun hepimiz çocukluğumuzda bir dil öğreniyoruz. Peki ya ana dil olarak tabir edilen ve muhtemelen sürekli kullandığınız dil anlamına gelen bu kavram, ileriki dönemlerde unutulabilir mi?

Özellikle ülkemizde çoğumuz İngilizce öğrenmek için çabalıyoruz. Bunun yanı sıra farklı dillerde öğrenmek isteyen bizler, zaman zaman yurt dışında yaşama kararı alıyor ve belki de bir ülkeye kalıcı olarak taşınıyoruz. Bu süreçte, çevrenizde hiç Türk yoksa ve hayatınızı idame ettirmek için bulunduğunuz ülkenin dilini sürekli olarak kullanıyor, televizyonlarını bu dilde izliyor ve o bölgeden arkadaşlar ediniyorsanız, üzülerek söylüyoruz ki ana dilinizi bir süre sonra unutabilirsiniz.

Kabul edelim ki bu fikir ilk duyduğumuzda kulağa garip geliyor. Ancak Essex Üniversitesi’nden dilbilimci Monika Schmid, “Başka bir dil öğrenmeye başladığınız an, iki sistem birbiriyle savaşmaya başlıyor” ifadelerinde bulundu. Dil yıpranması adı altında yapılan çalışmalara katılan Alman bir kadın, şu sözleri aktardı: “Yetişkin bir bireyim ve uzun süredir Londra’da yalnız yaşıyorum. Bir gün erkek kardeşimle mesaj yolu ile Almanca konuşuyorduk. Ancak kardeşim bana konuşma sırasında daha önce duymadığımı düşündüğüm Almanca bir kelime söyledi. O an kelimenin ne anlama geldiğini soramasam da ana dilimi unutmaya başladığımı fark ettim. Bu benim için acı vericiydi çünkü bu yaşıma kadar hep Almanca konuşmuştum.

Yukarıdaki örnekten de anlayabileceğiniz gibi, ana dilinizin konuşulmadığı bir ülkede yaşamak, farklı dille aktiviteler yapmak ve sosyalleşmek, size ana dilinizi unutturacak kadar etki etmektedir. Bu çocuklarda daha fazla görülse de yetişkinlerde de rastlanmaktadır. Öyle ki uzun yıllar konuşmamaya ek olarak, kötü bir olay veya travma sonucu ana dili bastırma dürtüsü de yaşanmaktadır.

Özellikle göçmenlerde rastlanılan durum, bazen de yarı unutma yarı hatırlama arası bir durum şeklinde ortaya çıkar. Bu noktada ilk dilin ne kadar hatırlandığı, doğuştan gelen yeteneklere bağlıdır. Öte yandan bu durum, melez dillerin doğmasına da olanak tanır. Ülkemizde de görünen bu olay, genel olarak ofislerde ağırlık gösterir. Muhtemelen duymuş olduğunuz, “Check etmeyi unutma” ifadesi buna iyi bir örnektir.

Tüm bunlardan anlayacağınız üzere, uzun yıllar kendi dilinizi seri bir şekilde kullanmazsanız, unutmanız oldukça mümkündür. Bu her ne kadar yetenek ve algılarınıza bağlı olmuş olsa da zaman her şeyi olduğu gibi ana dilinizi de zihninizden silebilir.

59
22
14
7
7
Emoji İle Tepki Ver
59
22
14
7
7