Antik Mısır Hiyerogliflerinde Rastlanan ve İlginç Anlamları Olan 9 Özel Sembol

65
32
13
11
4
Ölüm sembolünden sonsuz yaşam sembolüne kadar, dünya tarihinin en etkileyici uygarlıklarından biri olan Antik Mısır'ı Antik Mısır yapan şeylerden biri de farklı sembolleri.

Mısır uygarlığı, dünya tarihinde en özel yerlerden birine sahip olan uygarlıklardan. Piramitlerden tutun da mumyalarına kadar pek çok özelliğiyle tanınan Antik Mısırlıların en popüler yönlerinden biri de pek tabii ki arkalarında bıraktıkları hiyeroglifler.

İşte o hiyerogliflerde yer alan ve özel anlamları olan 9 sembol:

1. Ankh

ankh

Yaşam çarmıhı olarak da bilinen ve hayli popüler olan bu sembol, "sonsuz yaşam"ı temsil ediyor. Tanrıların, öbür dünyaya geçecek insanların ağzına Ankh'ı üfleyerek onlara sonsuz yaşamı bahşettiği söylenir.

2. Uraeus

Uraeus

Eski Mısır'da kullanılan bir başka popüler sembol ise Uraeus. Sembol; egemenlik, kraliyet, tanrı ve ilahi otoriteyi temsil eder. Firavun Tutankhamun'un ünlü maskesi de Uraeus'a sahiptir.

3. Horus'un Gözü

horus'un gözü

Wajdet ismiyle de literatürde yer alan bu sembol, her şeyi gören ve koruyan bir gücün varlığını temsil ederken, aynı zamanda vicdanın asla kapanmayan gözü olarak da bilinir.

4. Sesen Lotus Çiçeği

Sesen

Hayatı, yaratılışı, yeniden doğuşu ve Güneş'i temsil eden Sesen, Antik Mısır dönemi sanatında yaygın olarak gördüğümüz bir lotus çiçeği şeklinde simgelenmiştir.

5. Scarab

Scarab

Bu sembol ise sabah Güneş'i Khepri'nin ilahi tezahürüyle ilişkilendiriliyordu. Khepri'nin, sabah Güneş'inin diskini doğu ufuğundan geçirdiğine inanılıyordu. Sembol, eski Mısır kültüründeki tılsımlarda son derece popülerdi.

6. The Djed

The Djed

Djed adlı bu sembol; istikrarı, kararlılığı, gücü temsil eder ve Tanrı Ptah ve Osiris ile ilişkilidir. Djed, Osiris'in en eski sembolüdür ve Antik Mısırlılar için büyük bir dini öneme sahiptir. Antik Mısırlılar, insan omurgasını da andıran bu sütunların Dünya'nın dört köşesinde bulunduğunu ve gezegeni ayakta tuttuğunu düşünüyordu. 

7. Was

Was

Güç ve egemenlik simgesi olarak bu sembol, bir asa olarak tanrıların gücünün bir işareti olarak taşınıyor. Daha çok krallar tarafından taşınıyor olsa da, zamanla cenaze törenlerinde sıradan insanların da taşımaya başladığına dair veriler bulunuyor.

8. Tyet

Tyet

Bu sembol ise zenginliği ve yaşamı temsil ediyor. Tanrıça Isis'le ilişkilendirilir.

9. Amenta

Amenta

Başlangıçta Güneş'in batışıyla ilişkilendirilmiş olan sembol, Ölüler Ülkesi'ni ve yeraltını temsil ediyor. Sembol, zamanla geleneksel olarak ölülerin gömüldüğü ve Güneş’in battığı Nil Nehri'nin batı yakasının sembolü oldu.

Kaynak : https://www.ancient-code.com/10-ancient-egyptian-symbols-you-should-know-about/
65
32
13
11
4
Emoji İle Tepki Ver
65
32
13
11
4