Apple'ın Ürettiği İlk Bilgisayar, Hatırı Sayılır Bir Fiyatla Açık Artırmada Satıldı!

6
3
2
0
0
Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından geliştirilen ve şu anda çalışamaz durumda olan prototip Apple-1 bilgisayarı, RR Auction tarafından açık artırmaya çıkarılmıştı. Müzayedenin son günü bugündü ve ismini açıklamak istemeyen birisi oldukça büyük bir meblağa prototipi satın aldı.

Günümüzde dünyanın en büyük teknoloji markalarından biri olan Apple, oldukça uzun ve zorlu bir yoldan geçerek bu duruma gelmiştir. Şirketin kurucu ortakları Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın geliştirdikleri cihazları satabilmek için neler yaşadığını tahmin etmek hiç de zor değil. Bu duruma örnek olabilecek en büyük şey ise geçtiğimiz aylarda bir açık artırmada satışa sunulan devre kartıdır.

1976 yılında Steve Wozniak tarafından elle lehimlenen ve Steve Jobs imzası taşıyan orijinal Apple Computer A prototip devre kartı, RR Müzayedesi’nde açık artırmayla satışa sunulmuştu. Apple-1’in bir prototipi olduğu söylenen devre kartının en az 500.000 dolar satılacağı düşünülüyordu.

Prototip yaklaşık 700.000 dolara satıldı

Apple 1 prototip

Geçtiğimiz aylarda Boston merkezli RR Müzayedesi’nde Apple’ın tarihine ışık tutan bir teknolojik cihaz ortaya çıkmıştı. Steve Wozniak tarafından monte edilen, Steve Jobs’a ait olduğu iddia edilen bir prototip Apple-1’in MOS 6502 CPU @ 1 MHz, 40 x 24 karakter ekran çıkışı, 4 KB RAM ve 456 KB depolama alanına sahip olduğu tahmin ediliyordu. Ayrıca açık artırmada verilen bilgilerde prototipin soketli bir Motorola 6800 işlemci kullanarak çalışabileceği ve birkaç küçük hasarının olduğu açıklanmıştı.

Açık artırma sonuna kadar 500.000 dolardan fazla bir fiyata satılması beklenen cihaz RR Müzayedesi’ne göre, ismini vermek istemeyen bir koleksiyoncuya tam 677.196 dolara (12.256.137 TL) satıldı. Ayrıca kutusunda mühürlenmiş birinci nesil bir iPhone ve Steve Jobs tarafından imzalanmış bir vergi muafiyeti kartı da dahil olmak üzere diğer Apple hatıraları da açık artırma sırasında satıldı.

Apple-1 bizzat Steve Jobs ve ortağı Steve Wozniak tarafından 1976'da geliştirilmişti:

steve jobs

steve wozniak

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/22/08/19/controversial-apple-1-said-to-be-owned-by-steve-jobs-sells-for-small-fortune
6
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
2
0
0