Araştırmacılar, İlk Defa Neptün'ün Yüzeyindeki Bir Fırtınanın Doğuşunu Gözlemledi

13
9
7
0
0
Araştırmacılar, Neptün'ün yüzeyinde oluşan dev karanlığın devasa bir fırtına olduğunu keşfetti.

Astronomlar, ilk defa Hubble Uzay Teleskobu yardımıyla Neptün gezegeni üzerinde büyük bir fırtınanın oluşumuna şahit oldu.

Güneş Sistemi'nin en dışındaki gezegen Neptün’de 1989 yılından beri NASA tarafından altı farklı fırtına kayıtlara girmişti ancak ilk defa canlı olarak bir fırtınanın doğuşu gözlemlendi.

Fırtına yüksek atmosferik basınç yarattığı için Neptün’ün yüzeyinde karanlık bir gölge oluşturmuştu ve bu devasa karanlık lekenin büyümesi 2015 yılından beri takip ediliyordu. Şimdi bu alanın büyüklüğünün 11.000 km uzunluğunda ve 5.000 km genişliğinde oluğu düşünülüyor.

Pazartesi günü Geophysical Research Letters’ta bulgularını paylaşan araştırmacılar, metan buz kristallerinden oluşan büyük beyaz bulutların hemen yanlarındaki fırtınayı takip ettiklerini belirtti.

“Dev Karanlık Leke” oluşmadan önce 2016 ve 2017 yıllarında beyaz bulutların daha parlak olduğunu belirten araştırmacılar, bilgisayar ortamında yaptıkları modelleme ile fırtına ne kadar derinse onu takip eden beyaz bulutların o kadar parlak olduğunu fark ettiler. Önceki fırtınalardan aldıkları görselleri kullanarak, fırtınanın ne kadar süre devam edeceğini de hesaplayabiliyorlar. Her dört ila altı yılda yeni bir fırtınanın oluştuğunu ve fırtınaların altı yıla kadar dayanabildiği belirtiliyor.

Ayrıca Jüpiter’in ilk defa 1830 yılına kaydedilen ve 350 yaşında olan fırtınası “Dev Kırmızı Leke” ile Neptün’ün Dev Karanlık Leke’sinin farkları da araştırmacılar tarafından vurgulandı. Neptün’deki fırtınaların daha geniş bir bölgede enlemler boyunca hareket ettikleri belirtilirken, Dev Kırmızı Leke’nin kuzeyden güneye doğru hareket ettiği belirtildi.

NASA’nın bilim insanlarından Amy Simon araştırma sonucu için “ Eğer dış gezegenleri araştırmak istiyorsak öncelikle kendi gezegenlerimizi anlamalıyız. Uranüs ve Neptün hakkında çok az bilgimiz var” şeklinde düşüncesini belirtti.

Kaynak : https://www.euronews.com/2019/03/26/scientists-track-birth-of-giant-storm-on-neptune-for-the-first-time?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3a+euronews%2fen%2fhome+(euronews+-+home+-+en)&utm_content=FeedBurner
13
9
7
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
9
7
0
0