Araştırmacılar: "Leonardo Da Vinci’nin Hiperaktif Olduğuna İnanıyoruz"

11
7
3
1
1
Tarihin en büyük dehalarından biri kabul edilen Leonardo Da Vinci’nin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB ya da ADHD) sorunu yaşadığı öne sürülüyor.

Leonardo da Vinci öleli 500 yıl olmuş olsa da yetenekli İtalyan dâhisine dair yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Çağının ötesinde tasarımlara imza atan Da Vinci, araştırmalara konu oluyor.

İki bilim insanı, da Vinci’nin hayatına dair tarihi kayıtları inceleyerek ünlü dehanın davranış şekillerini ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite, da Vinci’nin hayatına önemli şekilde etki etti.

Leonardo da Vinci, genellikle tabloları ile biliniyor. Özellikle Mona Lisa ve The Last Supper tabloları oldukça ikonik. Yine de da Vinci sadece bir ressam değildi, aynı zamanda bir mucitti. Paraşüt, helikopter ve hatta tank için ilk tasarımlar da Vinci’nin notları arasından çıktı.

Nöropsikolog Narco Catani, pek çok büyük iş başaran da Vinci’nin yarım bıraktığı çok sayıda projesi de olduğunu belirtiyor. Catani, tıp tarihçisi Paolo Mazzarello ile birlikte araştırmaya imza atan iki bilim insanından biri.

Catani’nin uzmanlık alanı otizm ve DEHB çalışmaları. Araştırmacı, da Vinci’nin dikkat eksikliğini, yarım bıraktığı işleri ve disiplinsiz davranışlarını, garip çalışma saatlerini ve uyku eksikliğini DEHB’nin işareti olarak görüyor.

Araştırmada Da Vinci’nin üst düzey zihinsel yetenekleri de ele alındı. Yazım şekli de çalışmaya konu olan dehanın disleksi sorunu olduğu iddia edildi. Solaklık, disleksi ve atipik yarım küre baskınlığı, nörogelişimsel kondisyonlar yaşayan çocuklarda daha yaygın, özellikle de DEHB vakalarında.

Öte yandan bazı araştırmacılar, tarihi figürlere hastalık teşhisinde bulunan kişilerin yaptığı çalışmaları hatalı buluyor. Bu çalışmalarda dönemin koşullarının doğru değerlendirilmediğini ve kaynakların uygun şekilde ele alınmadığını düşünen bilim insanları, tarihi kişilerin hastalıklarını teşhis etmeye çalışan araştırmacıları ‘hobi tarihçisi’ olmakla suçluyor.

Araştırma, Brain dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/these-scientists-think-that-da-vinci-might-have-had-adhd
11
7
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
7
3
1
1