Bildiğiniz gibi, 25 milyon yıllık Avustralya Büyük Set Resifi’nin yok olduğuna dair yayılan haberler oldukça üzücüydü. Neyse ki, konuyla ilgili yaşanan son gelişmeler ve yapılan son açıklamalar umut verir nitelikte. Zira bilim insanları, resifin halen kurtarılabilir olduğunu söylüyorlar.
Büyük set resifini kurtarmak adına halen zamanları bulunduğu söyleyen bilim insanları, durum iyi görünmese de,resifin yok olduğunu kabullenmek yerine koruma altına alınması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Avustralya’nın Queensland kıyılarında bulunan Büyük Set Resifi, yaklaşık 345 bin kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda. UNESCO tarafından 1981’de dünya mirasları listesine alınan resif, 400 çeşitten fazla mercana da ev sahipliği yapıyor. Yine bu mercan kayalıkları sayesinde, 1500’den fazla tropik balık ve 200’den fazla kuş çeşidi de, yaşam alan olarak bölgeyi seçmiş durumda.
1998 yılından bu yana renklerini kaybetmeye başlayan mercan kayalarının yaşadıkları bu değişime iklim değişmesi sebep oluyor. Mercanların içlerinde yaşayan renkli yosunlar, suyun fazla ısınmasıyla birlikte yok oluyorlar ve böylece mercan kayaları da renklerini kaybediyorlar.
Avustralya hükümetinin de Büyük Set Resifi’ni kurtarmak ve korumak adına, suyun kalitesini artırmaya yönelik bir programı bulunuyor. Yayılan haberlerin aksine, resifteki mercan çeşitliliğin henüz sadece %20’lik bir kısmı tehlikede bu kısım için de henüz her şey bitmiş denemez.
Umalım da bilim insanları bu çalışmalarında başarılı olsun. Olsunlar ki; biz de insanlık olarak doğaya vermekte olduğumuz bu hasarı telafi etmiş olabilelim.