Beyniniz, Bazı Zor İşlere Aslında Şaşırtıcı Derecede Basit Yaklaşıyor

17
3
3
2
1
Avustralya'nın Sidney Üniversitesi'nden James Shine’ın yaptığı yeni bir araştırma, beynimizin inanılmaz derecede karmaşık ve zor işlere aslında şaşırtıcı derecede basit yaklaştığını ortaya koydu.

Bir gazete küpüründen çapraz bulmaca veya sudoku çözerken beyninizde neler olup bittiğini hiç merak ettiniz mi? Beyninizdeki milyarlarca nöronun aktivitesi sırasında  anahtar bir kelimeyi hatırlamanıza ya da bulmacayı tamamlamak için gereken mantığı uygulamanıza izin veren kod ortaya çıkar.

Beynin karmaşıklığı göz önüne alındığında, bu aktivitelerin her bir görev için inanılmaz derecede karmaşık olduğunu varsayabilirsiniz; ancak yapılan son araştırmalar, beyninizin zor işlere karşı verdiği reaksiyonun aslında sandığınızdan daha basit olduğunu gösteriyor.

Avustralya'nın Sidney Üniversitesi'nden James Shine tarafından yapılan araştırma, beyninizdeki aktivitenin, başarmaya çalıştığınız şeyin gereklerine göre şekillendiğini ve bunu yaparken en kısa yolu tercih ettiğini ortaya çıkardı.

sudoku

“Buna, işe gidip gelmek için kullandığınız ana yollara benzetebileceğiniz düşük boyutlu manifoldlar diyoruz. Beynimiz, A'dan B'ye ulaşmanın en etkili yolunu temsil eden bu ana hatlardan geçer” diyen Shine, çoğu beyin aktivitesinin bu yolu takip ettiğine dair kanıtlar bulduklarını söyledi.

Bu, çok basit bir ifadeyle, bir görevi yaparken beyninizin sıfırdan çalışmaya ihtiyaç duymasına engel olur. Örneğin; birisi size bir top atarsa, düşük boyutlu manifold, beyninizin her seferinde bir topun nasıl yakalanacağını öğrenmeye ihtiyaç duymasından ziyade, topu yakalamak için gereken kas hareketlerini hızla koordine etmesine izin verir.

beyin aktivitesi

Shine ve ekibi, bu düşük boyutlu manifoldların özellikle çok fazla konsantrasyon gerektiren zorlu bilişsel görevler sırasında beyin aktivitesini şekillendirmede rol oynadıklarını keşfetti. Kısacası beynimiz, bazı karmaşık ve zor işlere aslında şaşırtıcı derecede basit yaklaşıyormuş.

Shine, beyindeki çift yapıdan birisi olan talamustaki aktivitelerin geleneksel nörogörüntüleme deneylerinde çözülmesinin zor olduğunu; ancak çalışmada kullanılan yüksek çözünürlüklü MRI tarayıcısı sayesinde bunları ayrıntılı olarak gözlemleme şansı yakaladıklarını ifade etti.

“Talamustaki aktivite ile düşük boyutlu manifoldlar arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gördük” şeklinde konuşan Shine, “Bu, talamusun belli görevleri yerine getirirken, akan trafiği yönlendiren bir polis memuru gibi, korteks içindeki aktiviteyi şekillendirmeye ve kısıtlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaynak : https://cosmosmagazine.com/biology/your-brain-approaches-tricky-tasks-in-a-surprisingly-simple-way
17
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
3
3
2
1