Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Yaşam

Beyrut’taki Patlamayla İlgili Açıklama: Tarihin En Büyük Nükleer Olmayan Patlamalarından Biri

Geçtiğimiz gün Beyrut’ta amonyum nitrat gübresinin alev alması sonucu yaşanan devasa patlama, uzmanlara göre tarihin en büyük nükleer olmayan patlamalarından biri. Patlamanın Hiroşima’nın onda biri kadar yoğunluğa sahip olduğu biliniyor.

Beyrut’taki Patlamayla İlgili Açıklama: Tarihin En Büyük Nükleer Olmayan Patlamalarından Biri
Gürhan Kulaklı Gürhan Kulaklı /

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta geçtiğimiz günlerde gerçekleşen devasa patlamanın sonuçları karşımıza çıkmaya deam ediyor. En az 135 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 5000 kişinin yaralandığı patlama, Sheffield Üniversitesi'nde uzman mühendislerden oluşan bir ekip, patlamanın video ve fotoğraflarına bakarak ne kadar şiddetli olduğuyla ilgili bir araştırma yaptı.

Patlamanın gücünü hesaplayan ekip, 2.750 ton amonyum nitrat gübresinin yol açtığı bir patlama olduğunu destekleyecek yoğunluğa sahip 1000 ila 1500 ton TNT’ye eşdeğer bir patlamanın yaşandığını söyledi. Bu sayıya göre patlamanın yoğunluğu, dünya üzerinde bir savaşta insanlara karşı kullanılan ilk nükleer bomba olan Hiroşima’nın onda biri kadar. Nükleer patlamaları bir kenarı koyarsak konvansiyonel bir silahın patlamasından çok daha büyük olduğu açıklandı.

Üniversitede patlamaya karşı koruma mühendisliği uzmanı olan Prof. Andy Tyas, “Ateş topunun maksimum genişlemesini orijinal patlayıcı boyutuyla ilişkilendiren basit kurallar vardır ve çevrimiçi video görüntülerinden alınan bazı ölçümlere göre patlamanın 1000 - 1500 ton TNT gücüne denk olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“Kesinlikle tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biri”

Beyrut’taki Patlamayla İlgili Açıklama: Tarihin En Büyük Nükleer Olmayan Patlamalarından Biri

Patlama ile şok dalgasının birkaç yüz metre sonraki noktalara ne kadar süre sonra geldiğini de videolarla analiz ettiklerini söyleyen Tyas, tüm bunların 2.750 tonluk amonyum nitratın gücüne uyduğunu belirtti. “Bu bilgiler doğruysa, patlamanın Hiroşima bombasının yoğunluğunun belki de yüzde 10’una sahip olduğu anlamına gelir" diyen Tyas, “Tam gücü ne olursa olsun, bu şüphesiz ki tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biri ve herhangi bir geleneksel silahtan çok daha büyük” dedi.

Yaşanan olayın etkilerinin insanlar başta olmak üzere, altyapı, ekonomik geçim kaynakları ve çevre için bir felaket olduğunu belirten Tyas, 1947 yılında rapor edilen 2300 tonluk amonyum nitrat patlamasında görülenlere benzer ölçekte bir patlama olarak tarihe geçti.

Beyrut’taki Patlamayla İlgili Açıklama: Tarihin En Büyük Nükleer Olmayan Patlamalarından Biri

En büyük sorun camlar

Bu büyüklükteki patlamanın birkaç yüz metre boyunca güçlendirilmemiş binalarda ölümcül hasara yol açacağını söyleyen Tyas, bunlar dışında asıl tehlikenin cam olduğunu belirtti. Camlar, patlamanın etkisiyle parçalanarak 1 km’nin ötesindeki mesafelerde hasara yol açabilir.

YORUMLAR

(1)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
C
Can Ökten 5 yıl önce
şu nükleer santral yapılsın buralardan kaçarım ben
K
Knoxwille Knoxwille 5 yıl önce
Nükleer santrallerde nükleer bombalardaki gibi patlama meydana gelecek bir sistem bulunmaz.Çernobilde de fukuşimada da olan nükleer patlama değildi. Sanırım kastettiğiniz nükleer sızıntı. 1991 Yılı Lise 1 dönem ödevimin (bizim zamanımızda her dersten dönem ödevi olurdu) konusu nükleer santrallerdi oradan biliyorum. O santraller eski teknolojiydi. Şimdiki santrallerde riskler azaltıldı. Denizaltılara gemilere vb. bile kurulabiliyor. Asıl çindeki füzyon santralinden korkmak lazım.
Tüm yorumlar yüklendi (1 yorum)