Beyrut'taki Patlamayla İlgili Açıklama: Tarihin En Büyük Nükleer Olmayan Patlamalarından Biri

72
7
4
2
1
Geçtiğimiz gün Beyrut’ta amonyum nitrat gübresinin alev alması sonucu yaşanan devasa patlama, uzmanlara göre tarihin en büyük nükleer olmayan patlamalarından biri. Patlamanın Hiroşima’nın onda biri kadar yoğunluğa sahip olduğu biliniyor.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta geçtiğimiz günlerde gerçekleşen devasa patlamanın sonuçları karşımıza çıkmaya deam ediyor. En az 135 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 5000 kişinin yaralandığı patlama, Sheffield Üniversitesi'nde uzman mühendislerden oluşan bir ekip, patlamanın video ve fotoğraflarına bakarak ne kadar şiddetli olduğuyla ilgili bir araştırma yaptı. 

Patlamanın gücünü hesaplayan ekip, 2.750 ton amonyum nitrat gübresinin yol açtığı bir patlama olduğunu destekleyecek yoğunluğa sahip 1000 ila 1500 ton TNT’ye eşdeğer bir patlamanın yaşandığını söyledi. Bu sayıya göre patlamanın yoğunluğu, dünya üzerinde bir savaşta insanlara karşı kullanılan ilk nükleer bomba olan Hiroşima’nın onda biri kadar. Nükleer patlamaları bir kenarı koyarsak konvansiyonel bir silahın patlamasından çok daha büyük olduğu açıklandı.

Üniversitede patlamaya karşı koruma mühendisliği uzmanı olan Prof. Andy Tyas, “Ateş topunun maksimum genişlemesini orijinal patlayıcı boyutuyla ilişkilendiren basit kurallar vardır ve çevrimiçi video görüntülerinden alınan bazı ölçümlere göre patlamanın 1000 - 1500 ton TNT gücüne denk olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

“Kesinlikle tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biri”

Patlama ile şok dalgasının birkaç yüz metre sonraki noktalara ne kadar süre sonra geldiğini de videolarla analiz ettiklerini söyleyen Tyas, tüm bunların 2.750 tonluk amonyum nitratın gücüne uyduğunu belirtti. “Bu bilgiler doğruysa, patlamanın Hiroşima bombasının yoğunluğunun belki de yüzde 10’una sahip olduğu anlamına gelir" diyen Tyas, “Tam gücü ne olursa olsun, bu şüphesiz ki tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biri ve herhangi bir geleneksel silahtan çok daha büyük” dedi.

Yaşanan olayın etkilerinin insanlar başta olmak üzere, altyapı, ekonomik geçim kaynakları ve çevre için bir felaket olduğunu belirten Tyas, 1947 yılında rapor edilen 2300 tonluk amonyum nitrat patlamasında görülenlere benzer ölçekte bir patlama olarak tarihe geçti.

En büyük sorun camlar

Bu büyüklükteki patlamanın birkaç yüz metre boyunca güçlendirilmemiş binalarda ölümcül hasara yol açacağını söyleyen Tyas, bunlar dışında asıl tehlikenin cam olduğunu belirtti. Camlar, patlamanın etkisiyle parçalanarak 1 km’nin ötesindeki mesafelerde hasara yol açabilir.

Kaynak : https://www.standard.co.uk/news/world/beirut-explosion-one-of-largest-blasts-history-a4517646.html
72
7
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
72
7
4
2
1