Windows 10'da Bilgisayarı Zaman Ayarlı Otomatik Kapatma Nasıl Yapılır?

18
12
6
2
2
Özellikle internet üzerinden büyük bir dosya indirirken, bilgisayarınızın uzun bir süre açık kalması gerekebiliyor. Bazen bilgisayarı gece uyurken açık bırakıp sabaha kadar dosyayı indirmesini bekliyoruz. Bu da sistemimize zarar verebiliyor. Biz de bunu engellemek adına Windows 10 bilgisayarınızı zaman ayarlı kapatma işlemini nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

Bazı durumlarda bilgisayarımızı başında durmasak bile uzun süre açık tutmanız gerekebiliyor. Bu durum genellikle internetten büyük boyutta bir dosya indirdiğinizde meydana geliyor. İndirdiğiniz dosya iş için gerekli programlar olabilir, indirime giren bir Steam oyunu olabilir.

Biz de bu içeriğimizde bunu engellemek adına özellikle de Steam indirimlerinde işinize çok yarayacak bir özellikten bahsedeceğiz: Windows 10 bilgisayarınızı zaman ayarlı kapatma. Herhangi bir program kullanmadan sadece bilgisayarınızdaki özelliklerle Windows bilgisayarınıza kolayca zaman ayarlı kapatma işlemini uygulayabiliyorsunuz. Lafı fazla uzatmadan içeriğimize geçelim:

steam indirimleri

Windows bilgisayarı zaman ayarlı kapatma nasıl yapılır?

Windows 10, Windows 8 ve Windows 7 işletim sistemli bilgisayarınızda zaman ayarlı kapatma işlemini gerçekleştirmek çok kolay. İ

  • Bilgisayarınızın arama yerine ‘cmd’ yazıp enter tuşuna basın. (Opsiyonel) Klavyenizde Windows + R tuşuna basarak ‘cmd’ yazıp Enter tuşuna basın:

bilgisayarı zaman ayarlı kapatma

  • Komut yöneticisini açtıktan sonra şu komutu yazın “shutdown -s -f -t”

bilgisayarı zaman ayarlı kapatma

  • Komuttan sonra bilgisayarınızın kaç saniye sonra kapanmasını istediğinizi boşluk bırakarak girin ve zaman ayarlı kapatma işlemini sonlandırın.

bilgisayarı zaman ayarlı kapatma

Bilgisayarınızın ne kadar süre sonra kapanmasını istiyorsanız bu süreyi saniye biriminden girmeniz gerekiyor. 1 saat, 3600 saniyeye eşit. Basit bir hesaplamayla bilgisayarınızın açık kalmasını istediğiniz süreyi belirleyebilirsiniz ancak biz yine de size yardımcı olması için aşağı bir ‘Saat-Saniye’ tablosu bırakıyoruz.

(Örneğin bilgisayarınızın 2 saat sonra zaman ayarlı kapanmasını istiyorsanız girmeniz gereken komut ‘shutdown -s -f -t 7200’ yazmanız gerekiyor.)

Peki neden bilgisayarı uzun süre açık tutmamalıyız?

bilgisayarı zaman ayarlı kapatma

Aslında bilgisayarı uzun süre açık tutmanın zararlı olduğu miti, bilgisayar tarihinin çok eski dönemlerine dayanıyor. Eskiden bilgisayarların bellekleri çok düşük kapasiteli olduğundan dolayı bir sonraki gün bilgisayarın yeni bir işlem yapabilmesi için kapatıp ertesi günü beklemeniz gerekiyordu. Bilgisayar donanımları günümüze kadar bir hayli geliştiğinden dolayı bu olgu artık geçerliliğini yitirmiş durumda.

Bellek kapasitelerinin artmasıyla artık istediğiniz kadar işlem yapabiliyor ve soğutma sistemlerinin gelişmesiyle ısınma problemi yaşamıyorsunuz. Her ne kadar artık geçerli olmasa da, bilgisayarı uzun süre açık tutmamanın günümüzde de birçok artı yönü bulunmakta. (En azından donanımsal olarak.)

Enerji tasarrufu:

pc enerji tasarrufu

Bilgisayarı uzun süre açık tutmayarak ilk olarak güç tasarrufu sağlıyorsunuz. Bilgisayar donanımlarının güçlenmesi, bu donanımların daha fazla enerji ihtiyacına sahip olmasını sağlıyor. Sırf uyuduğunuz süre boyunca bilgisayarı kapalı tutmanız, 1 ayda %30’a yakın enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Bu da elektrik faturanızın kamyon yüküyle gelmesini engeller.

Sağlıklı uyku:

bilgisayarı zaman ayarlı kapatma

Tabii ki bilgisayarı uzun süre açık bırakma işlemini gündüz de yapabilirsiniz ancak bir dosyayı indirirken genellikle bilgisayarı gece açık bırakırız. Bunun da belli başlı sıkıntıları olabiliyor. Gece uyurken bilgisayarın çıkardığı ses (fan sesi) ve yaydığı ışık derin uyku safhasına geçmenizi engeller ve bu da oldukça yorgun uyanmanıza sebep olur.

Memory Leak (Hafıza Sızıntısı):

memory leak

Bilgisayarınızı uzun süre açık bıraktığınızda, kapatıp açsanız bile görev yöneticisinde birçok işlemin hala çalışıyor olduğunu görebilirsiniz. Bu olaya ‘Memory Leak’ yani Hafıza Sızıntısı deniyor. Peki nedir bu Memory Leak? Memory Leak, bir programın harcadığı hafıza ile işinin bitmesine rağmen ilgili hafıza bölümünü hala işgal etmesine verilen isimdir.

Bu ne demek? Bu şu demek: Bilgisayarınızın hafızasının aslında boş olması gerekmesine rağmen uzun süre açık bıraktığınız için çalışmaması gereken uygulamalar orada gözükmeye devam ediyor. Bu da sisteminizi yoruyor ve bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep oluyor. Hatta kayıt defterinde de hatalar oluşmasına sebep oluyor ve bilgisayarınızın ilerleyen dönemde mavi ekran hatası verme olasılığını arttırıyor.

Sonuç olarak, bilgisayarınızı kullanmadığınız süre boyunca tamamen açık kalması yerine zaman ayarlı kapatma işlemi ile kapatmanız her halükarda hem maddi açıdan hem de sağlığınız açısından sizin için faydalı olacaktır. Özellikle Steam indirimlerinde işinize yarayacak bu bilgi ve daha birçok kullanışlı bilgi için Webtekno’yu takipte kalın :)

18
12
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
18
12
6
2
2