‘İnsan Çağı’ Adında Yeni Bir Çağa Girdik!

0
0
0
0
0
Dünyanın ‘İnsan Çağı’ adında yeni bir çağa girdiğini iddia eden bilim insanları, bu devrin bilimsel olarak tanınmasını sağlamak için ciddi bir girişim başlattı.

Güney Afrika’daki 35. Uluslararası Jeoloji Kongresi’nde sunulan raporda, çağ tarihine Anthropocene (yani İnsan Çağı) adında yeni bir zaman diliminin daha eklenmesinin gerektiği belirtildi. İnsan Çağı Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporda bu çağın neden gerekli olduğuna dair bazı veriler sunuldu.

Grubun sekreteri olan Colin Waters yaptığı açıklamada "Tartışmalarımızda gelinen nokta bu. İnsan Çağı'nın ne olduğu konusunda bir liste hazırladık. Çoğumuz bunun gerçek olduğunu, bir şeylerin meydana geldiğini ve İnsan Çağı'nın başlı başına bir birim olduğu yönünde çevrede tanınır ve açık sinyallerin bulunduğunu düşünüyor. Biz bunun meşrulaştırılması ve resmen tanınması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi. Yine de bu çağın resmileşeceği anlamına gelmediğini ama başvuruyu da yapacaklarını söyleyen Waters, şimdi ise bu çağın dönüm noktasının araştırılacağını belirtiyor. Dönüm noktası, bilim insanlarının yerküre tarihindeki çağların başlangıç ve bitiş tarihlerine yönelik işaretler anlamına geliyor.

İnsan Çağı’nın ‘Holosen’ yani ‘tamamen yeni’ anlamına gelen devri kapatarak yeni bir devir açacağını belirten İnsan Çağı Çalışma Grubu’ndan 10 bilim insanı, bu devrin en iyi işaretinin 1950’li yıllardaki atom bombası araştırmalarında kullanılan plütonyum serpintilerinin deniz, göl ve buzun katmanlarında bulunması olduğunu düşünüyor.

Gruptaki diğer araştırmacılar ise radyasyondan daha iyi işaretler buldukları görüşündeler. Buna örnek olarak da plastik atıklardaki ve karbonmonoksit gaz salınımlarındaki hızlı artışlar gösteriliyor. Yine de gruptaki 35 üyeden 28’i, işaret ne seçilmiş olursa olsun yeni devrin 1950’li yıllardaki gelişmeleri yansıtması gerektiğini düşünüyor. Çalışma grubu, birkaç yıl içerisinde en iyi dönüm noktalarını bulacaklarına inanıyor. Nihai rapor hazırlandıktan sonra da Uluslararası Jeoloji Topluluğu’na gönderilecek. İnsan Çağı’nın resmi olarak tarihe eklenmesi ise Uluslararası Startigrafi Komisyonu ve Uluslararası Jeolojik Bilimler Derneği'nin onayından gerçekleşebilecek.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0