Bilimsel Olarak Kaygıyı Yüzde 65 Oranında Azaltan Şarkı: Weightless

120
38
19
18
13
Bugün sizlere Mindlab International tarafından yapılan araştırmalara göre kaygıyı yüzde 65 oranında azalttığı keşfedilen Weightless isimli şarkıyı ve bunu nasıl başardığını açıkladık.

Günlük yaşam biz insanlar için bazen çok yorucu olabiliyor. Kendi kontrolümüz dışında oluşan olaylarla yıpranıyor ve bazı psikolojik sorunlar yaşamaya başlıyoruz. Özellikle koronavirüs pandemisi, ekonomik zorluklar, kişisel hayatımızda yaşadığımız durumlar bizlerde anksiyete; yani kaygı bozukluğu oluşumuna neden oluyor. Çok üst seviyelerde hayata devam etme yeteneğinizi bile engellemeye başlayan anksiyete çok da hafife alınabilecek bir rahatsızlık değil.

Bugün sizlere bilimsel olarak kaygınızı yüzde 65 azalttığı belirlenen bir şarkı sunacağız. Yapılan araştırmalarda deneklere bazı görevler veriliyor ve bu görevleri yerine getirmeleri isteniyor. Müziğin stresi azaltma konusunda başarılı olup olmadığını inceleyen bilim insanları, özellikle bir şarkının strese karşı çok etkili olduğunu keşfediyorlar. Yapılan araştırmaya göre Marconi Union'ın Weightless isimli şarkısı kaygıyı yüzde 65 gibi ciddi bir oranda azaltıyor. 

Kaygıyı yüzde 65 azaltan şarkı: Weightless

Deney nasıl yapıldı?

Müzik

Mindlab International tarafından yapılan araştırmada, deneklere bazı sensörler bağlanıp zor bulmacaları olabildiğince çabuk çözmeleri isteniyor. Belirli bir stres düzeyine neden olan bulmacaları çözmeye çalışan katılımcılara farklı şarkılar dinletiliyor ve beyin aktivitesi, kalp atış hızı, kan basıncı ve nefes alma gibi fizyolojik durumları ölçülüyor.

Araştırma ekibinden Dr. David Lewis-Hodgson'ın yaptığı açıklamaya göre kaygıyı azaltma üzerine bugüne kadar test edilen en iyi şarkı Weightless oldu. Türkçeye "Ağırlıksız" olarak çevrilen şarkı, katılımcıların genel kaygılarında  yüzde 65 gibi çok ciddi bir azalma sağladı. Bununla beraber katılımcıların fizyolojik durumlarında da yüzde 35'lik düşüş gözlemlendi.

Weightless zaten bu amaçla yapılan bir şarkıydı

weightless

Elbette bu veriler müziğin ruhu nasıl sakinleştirdiği konusunda çarpıcı sonuçlar veriyor olsa da şarkının kendisi zaten bu amaçla yapıldı. Weightless'i yaratan grup olan Marconi Union, bu müziği ses terapistlerinin eşliğinde hazırladı. Ses terapistlerinin yönlendirmeleriyle dikkatlice düzenlenmiş armoniler, ritimler ve bas sesleri, dinleyicinin kalp atış hızını yavaşlatıp kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca stres hormonu olan kortizolu da daha düşük seviyelere çekerek daha huzurlu olunmasını sağlıyor.

Kaygıyı azaltmak neden önemli?

Kaygı

Kaygı, günlük hayatta bizi hem zihnen hem de bedensel olarak yıpratan bir durum. Kalp hastalıkları, depresyon, mide-bağırsak sorunları, astım, obezite, sedef gibi pek çok rahatsızlığın arkasında kaygı bozukluğu yatıyor. Harvard ve Stanford'da yayınlanan bir makalede yalnızca iş stresinden kaynaklanan sağlık sorunlarının diyabet, alzheimer veya gripten daha fazla ölüme neden olduğu belirtiliyor.

Bugün sizlere, kaygınızı yüzde 65 oranında azaltan Weightless isimli şarkıyı ve arkasında yatan bilimsel sebebi açıkladık. Peki sizler günlük hayatınızda ne kadar kaygı duyuyorsunuz? Bu müziği dinleyerek sizde neler hissettirdiğini yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Kaynak : http://www.anonews.co/scientists-discover-a-song-that-reduces-anxiety-by-65-percent/
120
38
19
18
13
Emoji İle Tepki Ver
120
38
19
18
13