Bir Astronotun 'Timelapse' Tekniği ile Oluşturduğu Dünya'nın 11 Dakikası

19
7
1
1
0
Hayatının son 8 ayını Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçiren Astronot Christina Koch, timelapse tekniği ile gezegenimizin eşsiz bir fotoğrafını çekti. 11 dakikalık bu görüntü, toplam 400 kareden oluşuyor.

Uzay fotoğrafları her zaman dikkat çekici olmuştur. Evrenin uçsuz bucaksız görüntüsü, insanları hem etkilemekte hem de evrenin nasıl var olduğunu sormaktadır. Ancak uzay fotoğraflarına bir de "Timelapse" olarak isimlendirilen bir fotoğraf tekniği girdiği zaman işte o zaman ortaya, daha enfes görüntüler çıkıyor.

Dilerseniz önce, timelapse tekniğinin ne olduğuna yakından bakalım. Sadece sabırlı fotoğrafçıların kullanabildikleri bu teknik, zaman atlamalı çekim anlamına gelmektedir. Yani fotoğraf makinenizi bir tripodun üzerine koyarsınız ve saatlerce beklersiniz. Makine, belirlenen zaman aralıklarında çekimler yapar. Ortaya da bir hayli keyifli görüntüler çıkar. Peki bu görüntüler ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekiliyorsa?

Timelapse dünya

Görmekte olduğunuz bu fotoğraf, NASA astronotu Christina Koch tarafından oluşturuldu. Bu fotoğraf, timelapse tekniği kullanılarak Dünya'nın 11 dakikasını gösteriyor. Ayrıca bu görüntüde tamı tamına 400 farklı kare bulunuyor. Görüntünün sol tarafı Güney Afrika ülkelerinden Namibya, sağ tarafı ise Kızıldeniz'i gösteriyor.

Fotoğrafın üst kısımlarında ve Dünya'nın üzerinde görünen beyaz dairesel çizgiler, yıldızları gösteriyor. Ancak bunlardan bazıları uydulardan oluşuyor. Dünya üzerinde bulunan sarı beyaz renkli çizgiler ise şehirleri ifade ediyor. Hatta fotoğrafta yer alan daha koyu turuncu renkli çizgiler, Angola ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki orman yangınlarını gözler önüne seriyor.

dünya timelapse

Fotoğraftaki gizemler bunlarla da sınırlı değil. Görünen beyaz ışık patlamalarından bazıları, Orta Afrika'yı etkisi altına alan yağışlı havadaki şimşekleri gösteriyor. Ayrıca gezegenimizin hemen üst kısmında yer alan yeşil renkli bir tabaka da açıkça görülüyor. Bu duruma "Gök Aydınlığı" deniyor. Yani atmosferimizin ışınları yansıtması, uzaydan bu şekilde görünüyor.

Aslına bakacak olursak bu görüntünün sahibi olan Astronot Christina Koch'u geçtiğimiz dönemlerden de tanıyoruz. Koch, tarihte ilk kez başka bir kadın astronotla birlikte uzay yürüyüşü gerçekleştirerek adını tarihe yazdırmayı başarmıştı. Bu görüntüyle birlikte de Koch, bir kez daha dünyanın en popüler astronotlarından bir tanesi olmayı başardı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/stunning-time-lapse-photo-of-earth-and-stars-was-captured-from-the-international-space-station
19
7
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
7
1
1
0