Bir Mühendis, İnsülin Pompasını Hackleyerek Yapay Pankreas Üretti

50
17
2
1
1
Bir yazılım mühendisi, kendi evinde kendisi için bir yapay pankreas üretti. Tüm malzemelerini kendisi alıp kendi yazılımını yaparak insülin pompasını bir pankreasa çeviren Zebedee isimli yazılım mühendisi, yaptıklarını blog yazısında açıkladı.

Liam Zebedee isimli bir yazılım mühendisi, diyabetli yaşantısından sıkılarak insülin pompasını hackledi ve kendine yüksek teknolojili bir pankreas üretti. Zebedee, parçaları bulup sipariş etme, yazılımı kodlama ve final ürünün nasıl ortaya çıktığını kendi blogundaki bir gönderiyle açıkladı. Sonundaysa açık kaynak kodlu bir işletim sistemi üzerindeki yazılımını çalıştıran küçük modülün fotoğrafını paylaştı.

yapay pankreas

Yaptığı yapay pankreasın maliyetini de açıklayan Zebedee, 979 dolar karşılığında donanımı aldığını belirtti. Aylık 225 dolara her biri 14 gün dayanan glikoz sensörlerini ve yazılım ücretlerini hallettiğini belirten Zebedee, fiyatın içerisinde hâlihazırda sahip olduğu insülin pompasını ve aylık gerekli malzemeleri eklemediğini ifade etti.

mühendislik

Zebedee, paylaştığı blog gönderisinde esas amacının diyabetini kontrol etme konusundaki kargaşayı ortadan kaldırmak ve kendi sağlığını tekrardan eline almak olduğunu söyledi. Kendi yazısında hastanelerin ve doktorların kendisine yeteri kadar ilgi göstermediğini de ifade eden Zebedee, geliştirdiği yapay pankreasın biyolojik bir organ gibi çalışarak ona sıkıntı çıkartmadığını belirtti.

Zebedee'nin yaptığı pankreas, otomatik olarak kandaki şeker oranını ölçerek gerekli insülini sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra egzersiz, alkol kullanımı, uyku ve insülin direncindeki beklenmedik dalgalanmalar da hesaplanıyor.

Kaynak : https://futurism.com/neoscope/artificial-pancreas
50
17
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
50
17
2
1
1