Bir Yazılımcı Olarak Evden Çalışmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

90
7
5
2
1
Çağımızda pek çok firma, ofis kullanmak yerine sanal bir ortamda, herkesin bulunduğu yerden çalışabileceği sistemleri tercih ediyor. Bu şekilde evden (home office) çalışan bir yazılımcı olmak için ne yapmak gerekir?

Bendeniz Webtekno’nun uzaktan çalışan yazarları arasında yer alıyorum. Haliyle bilgisayarım ve internet erişimin olan herhangi bir yerden çalışmam mümkün oluyor. Genellikle de evden çalışıyorum. Özellikle İstanbul’da uzun mesafeler kat ederek işyerlerine ulaşmaya çalışan arkadaşlarım, bu duruma biraz sinir oluyorlar. Zira onların hazırlanıp yola çıktığı saatlerde ben uyuyor oluyorum, onlar iş için eve dönerken ben yazlıkta yazı yazıp akşam yine denize girebiliyorum. (Yazlığım yok ama yazlığım olsa bunu yapabilme şansım var.)

Günümüzde pek çok şirket, uzak ofis ya da evden çalışma imkanı sunuyor. Pek çok çalışanın işyerine gitmesi gerekmiyor. Bu tür işlerden birini yapmak istiyorsanız bazı alternatifleriniz var. Bu yazımızda, evden çalışan bir yazılımcı olmak için yapmanız gerekenler konusunda ipuçları bulabilirsiniz.

Evden çalışan bir yazılımcı nasıl olunur?

Çağımızın en önemli gereksinimlerinden bir tanesi teknoloji ve yazılım ile ilgili olmaktır. Kodlama yapmak, günümüzde mavi yaka bir iş olarak gözükse de geleceğin bir nevi mavi yaka işçiliği, bir nevi sanayi işçiliği olacak. Günümüzde bu alanda çalışanlar, internet üzerinden yıllık 100 bin dolardan fazla kazanabiliyorlar. 

evden-calisma

Yazılım geliştirici ne yapar?

Yazılım geliştirici, en basit haliyle yazılım geliştirir. Bu Einstein seviyesi açıklamanın altında ise kod yazmak,geliştirme araçları kullanmak, bir fikirden bir proje oluşturabilmek yatar. Yazılım geliştiriciler ayrıca var olan koddaki hataları bulmak, kodu geliştirmek ya da koda yeni özellikler eklemek gibi meziyetlere de sahiptir. Genel olarak programlama dillerini, APIleri ve araçları kullanmaları gerekir. Bu kişiler günlük, haftalık, proje bazlı ya da belli bir süreliğine çalışabilirler. 

yazilimci

Yazılım geliştirici olmak için ne yapmak gerekir?

Yazılım geliştirici olabilmenin ilk şartı, programlama yapmayı bilmektir. Burada tercih edebileceğiniz bir dolu program var. En iyi programın hangisi olduğuna karar vermek için izleyebileceğiniz farklı yöntemler var. Öğrenmek için en iyi programlama dili ya da işverenlerin en çok talep ettiği programlama dili konusunda araştırmalar yapabilitsiniz. Genel olarak Phyton, Java, JavaScript, PHP, Swift, C#, C++ ve Ruby oldukça talep alıyor. 

arayuz

Full Stack Developer

Python, JavaScript, PHP ve Ruby daha ziyade web geliştirme için kullanılıyor. İnternet siteleri üzerinde çalışıyorsanız size göre olan diller bunlar olabilir. Veri tabanlarından biraz anlamak, SQL’in ne olduğunu bilmek de faydalı olacaktır. Bu kişiler, son olarak Full Stack Developer olarak adlandırılıyorlar. Sitenin hem arka plan tasarımını (back end) hem de kullanıcı tarafından görülen kısmını (front end) şekillendirebilen ve sunucu bakımlarını gerçekleştirebilen bu uzmanlara yönelik ciddi bir talep var. 

Mobil Geliştirici

Android için uygulama geliştirecekseniz Java ve Kotlin’den birini, ideal olarak ikisini de öğrenin. Ayrıca android Studio ve Android SDK (yazılım geliştirme kiti) nedir, neye benzer konularında tecrübe edinin. Google, Android için sürekli yeni konseptler geliştiriyor. Bu konseptlere de hakim olmak faydalı oluyor.

mobil-gelistirici

Tercihiniz iOS için uygulama yapmaksa Swift ve Objective C sizin dillerinizdir. Ayrıca Xcode ile aranızı iyi tutmanızda da fayda vardır. Windows uygulama yapacaksanız ya da platformlar arası çalışacaksanız C# ve Visual Studio bilmenizde fayda vardır.

Oyun Geliştirici

Oyun geliştirici olacaksanız C# bilmek zorundasınız. İdeali, onun yanına bir de C++ eklemektir. Ayrıca Unity ve Unreal gibi oyun motorlarına da bir göz atmanızda fayda vardır. Arada bir yerde CAD yeteneklerinizi de geliştirirseniz çok başarılı bir hamle yapmış olursunuz. 

Ha bu bilgiler elbette ki işin yüzeysel kısmını oluşturuyor. Her firmanın kendi iş akışı içerisinde ihtiyaç duyduğu araçlar oluyor. Konsepte yeni kavramlar dahil oluyor. Büyük verinin işlenmesi, iş akışları ve değişik iş birlikleri yeni diller ya da araçlar kullanmayı da önemli hale getiriyor. 

oyun-gelistirici

Şu anda GitHub, gibi araçlar yazılım geliştiriciler ve mühendisler için ideal durumda. Uzaktan çalışan kişiler ayrıca Asana veya Basecamp gibi ortamları da kullanarak proje yönetimi gerçekleştirebiliyorlar. Bu alanlarda beceriniz olduğunu göstermek, iş bulma imkanınızı da arttırıyor.

Bu kadar yazarak anlattığımız şey özünde basit: Ne tür bir geliştirici olmak istiyorsanız bilmeniz gerekenler de ona göre değişiyor. 

Yazılımcı olmak için diploma gerekir mi? 

kod-yazmak

Cevap: Hayır.

Daha uzun cevap: Hayır, ama diplomanın faydasını kesinlikle görürsünüz. 

En uzun cevap: Yazılımcılık, doktorluk gibi yalnızca diploma ile yapılabilen mesleklerden birisi değildir. Okuduğunuz bölümün yazılımcılıkla bir alakası olmasa da kendinizi geliştirerek iş bulmanız mümkün. Üniversite diploması iş bulmak ve kendinizi ispatlamak için faydalı olacaktır. Ayrıca iyi bir üniversite eğitimi, size gerekli olan her alanda ilerleme fırsatı sunacak yeteneklerinizi geliştirecektir. 

Yine de herkes için diploma mümkün değildir. Üniversite kontenjanları bellidir ve herkesin de üniversite okuyacak zamanı yoktur. Bu noktada işin içine kurslar giriyor. 

Unity’nin kendisinden Unity sertifikası, Google’dan Associated Android Developer sertifikası alabiliyorsunuz. Yine Google’dan Android Certified Application Developer olabiliyorsunuz. Sertifikalar size iş konusunda yardımcı olacaktır. Genel olarak Udemy’nin de bazı kursları oluyor, bu kurslarla temel yeterlilikleri kazanmak ve kendinizi geliştirmeniz mümkün. Google araştırması ile hangi dillerin popüler olduğunu ve nasıl öğrenebileceğinizi bulabilirsiniz. Bir fikriniz yoksa C# ya da Java’ya yönelebilirsiniz.

dizüstü

Hiçbir belge ya da sertifikanız olmadan, diplomasız iş bulmak mümkün mü? Evet ama zor. Yapmanız gereken şey sizin yerinize konuşacak bir CV hazırlamaktır. Yaptığınız bir uygulama, 150 bin defa indirildiğinde insanlar becerinizi sorgulamayacaktır. 

Boş zamanlarınızda uygulamalar ve siteler geliştirmek, işlerinizi sergileyen bir portfolyo oluşturmak sizin için önemli bir başlangıç noktası olacaktır. Daha sonra arkadaşlarınız için ufak tefek işler yapmak, mahalledeki esnaflara internet sitesi kurmak gibi çalışmalar da size para kazandıracaktır. Ayrıca UpWork gibi serbest çalışan siteleri, temel yeteneklerinizi gösterebileceğiniz testlerle doludur. 

Öğrenmesi en zor olan programlama dili hangisidir?

Programlama dilleri arasında öğrenmesi en zor olanı, ilk öğrendiğiniz dildir. Kişisel olarak ilk öğrendiğim dil Visual Basic idi. Kodları hep görmüş ancak nasıl yazılıp düzenleneceğini öğrenmemiş bir insan olarak benim için en zor dil bu olmuştu. Geri kalan dilleri çok bilmiyorum, sadece göz ucuyla baktım ancak, “Eğer” kavramını bir defa öğrendiğinizde bütün dillerde bir mantığı olduğunu görüyoruz.

algoritma

Büyük şirketlerin belli bir noktadan sonra diploma ya da sertifika istemedikleri de biliniyor.

Kodlamayı nasıl öğrenebilirsiniz?

yazilimci

Kendi kendinize bir şey öğrenmenin en zor yanı, yanlış yaparak doğru sonuca gittiğinizde kimsenin sizi uyarmamasıdır. Neyse ki kodlamada bıçağı yanlış tutmak gibi bir derdiniz yoktur, yanlış yaparsanız program çılgın parti şeklinde çalışır ya da çalışmaz. Kullanabileceğiniz pek çok ücretsiz materyali internette bulabiliyorsunuz. Udemy gibi kaynaklarda onlarca, yüzlerce kurs var ve aradıkça yeni kaynaklar da keşfediyorsunuz.

Yapmanız gereken, elinizdeki kaynaklara bakıp kendinizce bir proje üzerinden ilerlemek. İlk gün, “Ben bu akşam düğmesine bastığımda ‘Hello World’ diyen bir program kodlayacağım”  deyin, adım adım ilerleyin. 

Yazılım geliştirici olarak iş bulmak

is-bulmak

Yazılım geliştirebilecek noktaya geldiniz ve artık ister serbest çalışan olarak, ister tam zamanlı olarak çalışmak istiyorsunuz. Serbest işler bulmak için etrafınızdaki insanlardan oluşan ağınız iyi bir alternatif. Yine de esas para internet sitelerinden kazanılıyor. Özellikle UpWork, Freelancer, Armut.com gibi alternatifler değerlendirilebilir. Kariyer siteleri de artık serbest çalışan iş ilanları barındırıyor. 

Rent-a-code ve Stack Overflow gibi serbest geliştiricilerin para kazanmasını ve iş bulmasını sağlamayı amaçlayan internet siteleri de var. Son olarak, bu işte yeterince iyiyseniz bildiklerinizi başkalarına öğretmek için siz de kendi kursunuzu açabilirsiniz. 

Bir diğer alternatif de kimse için çalışmayıp kendi işinizi kendiniz yapmanızdır. Bir uygulama yapıp Play Store’a yüklediğiniz zaman içerisinde pasif olarak gelir elde edebilir ve portfolyonuzu geliştirebilirsiniz.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/how-to-work-as-a-software-developer-998753/
90
7
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
90
7
5
2
1