BMW, Otonom Araçlar İçin Joystick Benzeri Bir Direksiyon Patenti Aldı

29
8
6
4
3
Otonom araç çalışmalarına hız veren BMW, 4. seviye otonom araçlar için ilginç bir direksiyon patenti aldı. BMW'nin geleceğin otomobilleri için düşündüğü direksiyon, bir simiten ziyade joystick'e benziyor.

5. seviye otonom araçlar söz konusu olduğunda sürücülerin herhangi bir direksiyona ihtiyacı olmayacak. Zira yapay zeka, yolun başından sonuna kadar aracı tek başına idare edebilme kabiliyetine sahip olacak. 

Bununla birlikte 5. seviye otonom araçlar için önümüzde hala epey uzun bir zaman bulunuyor. Tam otonom araçların yasal düzenlemelere tabi olması, sürücüler tarafından güvenilir kabul edilmesi ve yaygın olarak kullanılmasına daha uzun yıllar var.

bmw patent

Buna karşın, 4. seviye otonom araçların karşımıza çıkacağı tarihin daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. 4. seviye otonom araçlar yolculuğun yüzde 90'ında kontrolü ele alacak olsalar da zaman zaman sürücünün de kontrolü devralması gerekecek.

Dolayısı ile 4. seviye otonom araçlar ile 5. seviye otonom araçlar arasındaki en büyük farkın direksiyon simidi olacağını söyleyebiliriz. Ancak 4. seviye araçlarda direksiyon simidine günümüz araçları kadar ihtiyacımız olmayacağından farklı tasarımlarla karşılaşmamız da olası.

bmw patent

Alman otomotiv devi BMW, 4. seviye otonom araçlar için yeni bir direksiyon simidi(!) patenti aldı. Daha çok çift başlı bir ‘joystick’ koluna benzeyen tasarım, 4. seviye otonom araçlarda direksiyon simidine ihtiyaç azalacağı için daha minimal bir tasarım ortaya koyuyor.

Tasarımdan anladığımız kadarıyla söz konusu tasarım, ‘direksiyon simidini’ iki elle kavramayı gerektirecek. Yanlarda ve üzerinde bulunan kontrol butonları ise manuel sürüş sırasında vites, far, silecek gibi ekipmanların kontrol edilebilmesini sağlayacak. Ancak haberimizin başında da belirttiğimiz gibi henüz 4. seviye otonom araçlarla tanışmamız için önümüzde epey uzun bir süre var ve BMW, o zamana kadar farklı tasarımlar da ortaya koyabilir.

29
8
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
29
8
6
4
3