Keşanlı Teyzelerin 1000 Yıldır Joker Gibi Makyaj Yaptığı Bocuk Gecesi Dünya Gündeminde

56
17
11
2
2
Bin yılı aşkın süredir süregelen Bocuk Gecesi geleneği, 28 Ocak'ta tekrar düzenlendi. Festival, bu yıl uluslararası basında kendisine yer buldu.

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyü, uzunca yıllardır “Bocuk Gecesi” adlı bir geleneğe ev sahipliği yapıyor. Her yıl ocak ayının belirlenen bir gecesinde düzenlenen festival, havası ve çevresiyle bugünün geleneklerimizden çok uzakta bulunuyor.

Vatandaşların korku temasıyla yüzlerini boyadıkları festival, dünya çapında da ilgi topladı. Festivalden kamera objektiflerine yansıyan görüntüler de fazlasıyla renkliydi. Bu yıl 28 Ocak’ta düzenlenen Bocuk Gecesi, yabancı medyaya da yansıdı:

Bocuk Gecesi'nin yurt dışındaki yansıması:

bocuk gecesi

European Pressphoto Agency’den foto muhabiri Sedat Suna’nın görselleriyle içerik oluşturan The Guardian, özel gecenin dünya çapında duyulmasına aracı oldu. “Bocuk Gecesi: Türkiye'de kötü ruhları kovmak” başlığıyla içerikleşen gece, pek çok habere daha konu oldu.

Bunlardan bir diğeri de İspanyol La Verdad’dan geldi. La Verdad, Suna’nın görsellerini “Bi' Korkunç Festival” başlığıyla içerikleştirdi.

28 Ocak gecesinin sosyal medyaya yansıyan görüntüleri:

bocuk gecesi

bocuk gecesi

bocuk gecesi

Bocuk Gecesi nedir?

Ocak ayının en soğuk haftasında düzenlenen Bocuk Gecesi, yüzlerce yıl önce Balkanlar’da yaşayan Müslüman ve Hristiyanlar’ın ortak geleneği olarak meydana geldi. Geleneğin amacı, soğuktan ve kötülüklerden korkmamak idi.

Günümüze kadar süregelen geleneğin ilk günlerinde Müslümanlar kabak tatlısı, Hristiyanlar ise domuz eti yiyordu. Yiyecekler farklı olsa da gelenek ortak idi.

Bocuk Gecesi'nde “Bocuk” olarak adlandırılan varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezindiğine, kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor. Festival, her geçen yıl çok daha fazla misafire ev sahipliği yapıyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından “Çamlıca Bocuk Gecesi” olarak tescillenen bu festivalin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girebilmesi için çalışmalar devam ediyor.

56
17
11
2
2
Emoji İle Tepki Ver
56
17
11
2
2