Boeing'in Starliner Uzay Kapsülü, Test Uçuşu İçin Fırlatma Alanına Taşındı

2
2
1
0
0
Uzaya ticari uçuşlar yapmak isteyen şirketlerden bir tanesi olan Boeing, Starliner’ın uzay kapsülünü, mürettebatsız test uçuşunu gerçekleştirmek için fırlatma alanına taşıdı.

Boeing’in International Space Station’a (Uluslararası Uzay İstasyonu) göndereceği kapsülünün yolculuğu için büyük bir adım daha attı. Kapsül, şirketin tesislerinden çıkarılarak Florida’daki fırlatma alanına taşındı.

CST-100 Starliner kapsülü, ilk uçuşunu, mürettebatsız gerçekleştirilecek test uçuşuyla 17 Aralık’ta gerçekleştirecek. Uzay aracı, Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu Space Launch Complex 41’de Dünya üzerindeki son ayını geçirecek. Kapsül, United Launch Alliance (Birleşik Devletler Uydu Fırlatma Birliği) tarafından yaratılan rokete bugün yerleştirildi.

Starliner

Starliner

İlk mürettebatlı Starliner görevinde yer alacak olan NASA astronotu Mike Fincke, resmi Twitter hesabından attığı tweette “Starliner, çok güzel” ifadelerini kullandı. Starliner’ın bir sonraki uçuşu olan mürettebatlı uçuşta Fincke’e Boeing astronotu Chris Ferguson ve NASA’dan çalışma arkadaşı Nicole Mann eşlik edecek.

Aralık ayında gerçekleştirilecek olan test uçuşu, uzay istasyonuna astronot götürmek ve oradan astronot getirmek için NASA sertifikası isteyen Starliner için oldukça kritik olacak. Mürettebatsız gerçekleştirilecek olan bu test uçuşu, astronotlarla gerçekleştirilen uçuşlardaki tüm aşamaları da kapsayacak. Bu aşamalar arasında uzay istasyonuna kenetlenme ve uzay istasyonundan ayrılma da bulunuyor.

Pad Abort Test

(Pad Abort Test)

Mürettebatsız gerçekleştirilecek olan bu test uçuşu, Boeing’in son önemli prosedürü olan 'Pad Abort Test'ten sadece altı hafta sonra gerçekleştirilecek. Bu test, uzay aracının, uzaya fırlatılmadan önce astronotları herhangi bir anomaliden uzak, güvenli bir şekilde götürüp götüremeyeceğini araştırıyor.

NASA’nın mürettebatlı ticari programında Boeing’in muadili olan SpaceX, kendi uzay aracı olan Crew Dragon için benzer bir mürettebatsız test uçuşunu bu senenin mart ayında Falcon 9 roketiyle tamamlamıştı. Bir hafta uzay istasyonunda kalan Crew Dragon, daha sonra dünyaya dönüş yapmıştı. Ticari uzay uçuşları yapmak isteyen bu iki şirket de önümüzdeki sene içerisinde mürettebatlı görevler yapmayı planlıyor.

Kaynak : https://www.space.com/boeing-first-starliner-spacecraft-roll-out-video-photos.html
2
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
1
0
0