Astronotları Kozmik Işınlardan Koruyacak Şey Çernobil'deki Mantarlar Olabilir

12
11
7
1
0
Yapılan yeni bir araştırmaya göre Çernobil'de facia sonrası yetişen mantarlar, Mars'a seyahat eden astronotları kozmik ışınlardan koruyabilir. Bununla birlikte mantarlar kolay bir şekilde çoğalabildiği için ciddi bir zarar sonucunda kısa sürede eski halini alabilir.

Uzay keşfi konusunda her ne kadar yol kat etmiş olsak da bu yol, aşmamız gereken mesafenin aslında çok ufak bir kısmı. Evet, kızıl gezegen Mars'a uzay araçları gönderebiliyoruz ve yakında bu gezegene insanlı görevler de yapmayı planlıyoruz. Ancak ortada büyük de bir sorun bulunuyor.

Mars'a yolculuk yapan astronotlar, ölümcül kozmik ışınlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu soruna karşı bugüne kadar pek çok çalışma yapılmış olsa da hiçbir çalışmanın ürünü henüz kesin bir yöntem olarak hayatımıza girmedi. Araştırmacılar, bu sorunu çözmek üzere çalışmalara devam ediyor.

Çernobil'deki mantarlar bir çözüm olabilir:

çernobil mantar

Bu konuda son yapılan çalışmalardan birisiyse oldukça ilginç bir çözümle karşımıza çıktı. Johns Hopkins Üniversitesi ve Stanford'dan bilim insanlarının yaptığı ve yayınladığı çalışma, 1986'da büyük bir facia yaşayan Çernobil Nükleer Santrali'nin yakınlarında büyüyen radyasyon emici mantarların kozmik ışınlara karşı kullanılabileceğini ortaya koydu.

'Cryptococcus neoformans' isimli bu mantar türü, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) da bazı testlere tabi tutuldu. Bu testlerden alınan sonuçlara göre mantar, ISS'e gelen kozmik ışınların %2'lik kısmını emmeyi ve bloke etmeyi başardı. Çalışmada kullanılan mantarın miktarı da bu yöntemin gelecekte uzay seyahatlerinde kullanılma potansiyeline ışık tuttu.

çernobil mantar

ISS'te test edilen mantar, burada yalnızca 2 milimetrelik bir katman olarak test edildi. Bilim insanlarının söylediklerine göre bu mantardan oluşan yalnızca 21 santimetrelik bir katman, Mars'a yolculuk yapan astronotları kozmik ışınlardan korumak için oldukça yeterli olacaktı.

Bununla birlikte kullanılan malzemenin bir mantar olmasının da getirdiği ayrı bir avantaj bulunuyor. Mantarlar, yalnızca birkaç gramdan birkaç yüz grama çabuk bir şekilde çıkabiliyorlar. Bununla birlikte bu canlılar kendilerini iyileştirebiliyorlar. Dolayısıyla kozmik ışınlardan ciddi bir hasar görüldüğü zaman mantarlar kısa bir süre içinde yeniden eski halini alabilecekler.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/fungus-chernobyl-protect-astronauts-cosmic-rays
12
11
7
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
11
7
1
0