Chrome Şifre Kontrolü Şimdi Google Şifre Yöneticisine Geldi

3
2
2
1
1
Google Chrome’un kullanıcılarının gizliliğini sağlamaya yarayan eklentilerinden olan ve kullandığınız şifre güvenli olmayan durumlarda uyaran Password Checkup eklentisi, şimdi de Google şifre yöneticisine dahil edildi.

Son yıllarda bilişim sektöründeki en önemli konu başlıklarından bir tanesi, hiç kuşku yok ki kişilerin çevrimiçi mahremiyetinin korunması. Bu amaçla geliştirilmiş olan bir Chrome eklentisi de daha önce Password Checkup adıyla eklenti mağazasında yerini almıştı. Bu eklenti, girdiğiniz sitedeki şifrenin belirlenmesinden sonra bir veri sızıntısı olmuşsa, şifrenizi değiştirmeniz için uyarı veriyordu. 

Google şimdi bu eklentiyi kendi şifre yöneticisine de entegre etti. Eklentiyi de kendisi geliştirmiş olan Google, bu özelliği eklentiyi kullanmayan kullanıcılarına da ulaştırmış oldu. 

Google bütün şifrelerinizi biliyor mu?

google password checkup

Google insanların şifrelerini bilmez. Verileri şifreleyerek ana kaynağa iletir ve kendisi de şifreli olarak bir uzak sunucuda tutar. Google yalnızca şifrelerin aynı olduğunu bilir. Yani sizi görünce oda anahtarınızın hangisi olduğunu kart numaranızdan bilen ancak anahtarın hangisi olduğunu bilmeyen bir resepsiyon görevlisi gibi davranıyor. Doğru indexleri yalnızca siz biliyorsunuz. 

Yeni sistem ile birlikte şifrenizin aynı şifre olup olmadığına ek olarak sadece zaman bilgisi kullanılacak. Google hesap bilgilerinizle şifreniz açılacak ve kriptografik bilgi aktarımı gerçekleşecek. Bu esnada şifre yöneticisi de şifrelerin ne kadar güçlü olduğu ve bir veri ihlaline maruz kalmış olma ihtimali konularında kontroller gerçekleştirecek. Google yine şifrelerinize doğrudan erişime sahip olmayacak. 

Tabii ki bu özelliği kullanabilmeniz için bir Google hesabınızın olması ve şifre yöneticisine izin vermeniz gerekiyor. Sistemin güvenliği tam olarak sağlaması için iki faktörlü kimlik doğrulama yapılması da tavsiye ediliyor. 

Kaynak : https://arstechnica.com/information-technology/2019/10/google-adds-password-checkup-into-web-account-password-manager/
3
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
3
2
2
1
1