Çin, Sahte Haberlerden Kurtulmak İçin Deepfake Videolarını Yasakladı

9
3
1
1
0
Çin, değiştirilmiş görüntü ve videoları barındıran, yayınlayan veya dağıtan internet sitelerini, uygulamaları ve servisleri yasaklayacak yeni yasalar yayınladı. Artık Çin’de Deepfake videolarının yayınlanması veya bir şekilde barındırılması yasak hale getirildi.

Son zamanlarda oldukça fazla şekilde artış gösteren ve çoğu ülkenin yasaklama girişiminde olduğu Deepfake, insanların yüzünü farklı videolara ve görüntülere eklemesiyle ortaya çıkıyor. Bu algoritma için çeşitli uygulamaların da üretilmesi ve videoların sahte haberlere yol açması nedeniyle birçok platform ve ülke, bu tür videoları ortadan kaldırmak için çabalıyor.

Bu sistem, çoğu ünlü oyuncunun yüzlerini pornografik videolara ekleyen kişiler nedeniyle oldukça tepki çekmişti. Çin hükümeti, deepfake ismi verilen olayın sahte haberlere yol açtığını da belirterek yeni bir yasayı yürürlüğe sokacak. Çin hükümeti; deepfake videolarını barındıran, yayınlayan veya dağıtan internet sitelerini, uygulamaları ve servisleri yasaklama kararı aldı. Yasa, 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren Çin’de hiçbir platformda deepfake videoları paylaşılamayacak.

Sadece yayınlamak değil, üretmek veya üretmeye yardımcı olacak uygulamalar da yasaklanacak

Deepfake

Deepfake videoları oluşturulması için çeşitli uygulamalar da bulunuyordu. Bu uygulamalara algoritmaları yükleyen yazılımcılar sayesinde kolay bir şekilde sahte videolar oluşturulabiliyor ve direkt olarak internette yayınlanabiliyordu. Çin hükümeti, bunun da önüne geçmek istiyor ve bu tür videoların üretilmesine yardımcı olan uygulamaları da yasaklayacak.

Kurallar, Cyberspace Administration of China (CAC) tarafından paylaşıldı ve önümüzdeki yıl başladığı andan itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor. Çin hükümeti, Deepfake veya bu tür yapay zekâ yardımıyla sahte videolar oluşturulmasının ileride devasa boyutlarda bir felakete yol açabileceğini düşünüyor. Bu teknolojinin bu kadar hızlı bir şekilde yayılmasının ve gittikçe daha hızlı bir hale gelmesinin ise büyük bir hata olduğunu belirten Çin hükümeti, deepfake videolarını yasaklayan ilk ülke değil.

Geçtiğimiz aylarda Kaliforniya eyaletinde de buna benzer bir yasa yürürlüğe girmişti ve deepfake videolarının üretilmesi yasaklanmıştı. Bu tür videolar ne manada olursa olsun gelecekte çok daha büyük problemlere yol açabilir. Deepfake videolarını yasaklayan ülkeler arasına hangi ülkeler girebilir önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Kaynak : https://beebom.com/china-deepfakes-banned/
9
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
1
1
0