Çin Hükumetinin Getirdiği Birbirinden İlginç 6 Yasak

95
41
24
7
6
Dünyanın en kapalı toplum yapılarından birine sahip olan Çin, teknolojideki yenilikleri kadar ilginç yasaklarıyla da tüm dünyanın ilgisini üstüne çekiyor. İşte Çin hükumeti tarafından yasaklanmış 6 ilginç konu.

Hepimizin bildiği üzere çoğu uzakdoğu ülkesi; yüksek disiplinli yapısı, şerefe ve onura olan yaklaşımlarının yanında dış dünyaya kapalı yaşam tarzları ile adeta başka bir gezegende yaşıyor. Konu Çin olduğunda ülke, her ne kadar teknoloji ve haberleşme alanında dünyanın yükselen yıldızı olsa da günümüz teknoloji çağında oldukça ilginç birçok haberleşme ve popüler kültür temelli yasağı bünyesinde barındırıyor. Sizler için Çin dahilinde kimi zaman haklı kimi zaman saçma bulacağınız bazı yasakları listeliyoruz; hazırsanız başlayalım…

1. Hip Hop Müzik Yasak!

Çin genelinde devlet değerlerine saygı duymadığı ve kültürel anlamda Çin’e yakışmadığı düşünülen Hip-Hop kültürü ve temsilcilerinin medyatik hale getirilmesi yasak. Hükümetin doğrudan kötü davranışlara teşvik olarak gördüğü Hip Hop, kültürünün temel aldığı eleştirel ya da kaba tasvirleri içerdiği takdirde doğrudan suç sayılıyor.

2. Zaman Yolculuğu İçeren Filmler Yasak!

Nisan 2011’den bu yana kabul gören kanun kapsamında, resmi olarak zaman yolculuğu teması içeren her türlü film ve dizi Çin bünyesinde yasaklanmış durumda. Gerekçe ise bu filmler nezdinde tarihin çarpıtılmaya son derece müsait olması ve reenkarnasyon ve batıl inanç gibi inanışların farklı yorumlanması olarak gösteriliyor.

3. Magazin Haberleri

Ülkemizin güzide televizyon kanallarının yegane “ekmek teknesi” olan magazin programları, daha doğru bir tabir ile ünlülere ait dedikoduların sosyal medya ve bloglarda yayınlanması tamamen yasak. 2017 kapsamında minik atılımlarla başlayan bu yasak, günümüzde resmiyet kazanmış durumda. Yasağın gerekçesi de tabii ki toplumun zihnini bulandıran daha doğrusu yalan yanlış haberlerle ünlüleri de zor duruma sokan bu tür bloglar, sınıf ayrımını daha da dikkat çekici hale getiriyor ve halkın hasetlik duyguları beslemesi konusunda potansiyel barındırıyor.

4. Katılmıyorum Ya Da Hayır Demek Yasak!

Çin Devlet Başkanlığında 2 dönem kanununu halka danışmadan kaldıran Çin Hükümeti, internet genelinde birçok sosyal medya sitesi ve blog’da “hayır, ben katılmıyorum, İmparator” gibi imalı kelimeleri yasakladı, bahsi geçen kelimeler istense dahi kullanılamıyor; kullanıcılar hata ekranı ile karşılaşıyor. Bunun yanında oldukça abartılı bir şekilde “N” harfinin ayrıklığı ve reddetmeyi temsil ettiğini düşünen Çin hükümeti, bir dönem bu harfin de kullanımını yasaklamış ancak bir süre sonra yasağı kaldırmıştı.

5. Winnie-The-Poh

Çin halkının yaratıcı bir şekilde Başkan Xi Jinping’i Winnie olarak lanse ettiğini fark eden Çin hükümeti, Winnie-The-Poh’a dair internet aramalarını ve görselleri sert bir şekilde yasakladı. Başkan Xi Jinping ile Japonya Başkanı Shinzo Abe’nin el sıkıştığı karenin Winnie ve Eşek Eeyore ile benzerliği sonucu sosyal medyada fenomen haline gelen Winie-the-Pohh ikinci kez Çin hükümeti tarafından yasaklanmış bulunuyor.  

6. Çinli Futbolcuların Dövme Yaptırması ve Aykırı Görünmesi Yasak!

İlk olarak U-19 teknik direktörü Jia Xiuquan tarafından gündeme getirilen yasak, bugünlerde hükümetin onayı ile Çin liglerinde oynayan tüm oyuncuları kapsıyor. Yasağa göre Çinli futbolcular aykırı renkli saçlar ve forma dışından gözüken dövmeler ile maçlara çıkamayacak. Sebep ise sosyal medya ve televizyonlarda bolca gözüken bu oyuncuların gençlere ve çocuklara  kötü örnek olmasına dayalı.

Kaynak : http://listverse.com/2018/07/02/10-of-the-weirdest-things-the-chinese-government-has-banned/
95
41
24
7
6
Emoji İle Tepki Ver
95
41
24
7
6