Clubhouse Hakkında Dev İddia: 3,8 Milyar Kişinin Telefon Numarası Satışa Çıktı

24
4
4
1
0
Clubhouse'daki milyonlarca kullanıcının telefon numarasının Darknet'te satışta olduğu iddia edildi. Söz konusu verilerin yalnızca telefon numarasından ibaret olduğu, bunun dışında herhangi bir kişisel verinin yer almadığı söyleniyor.

Gün geçmiyor ki bir veri gizliliği ihlali ya da çalıntı kişisel verilerin internetin karanlık köşelerinde satıldığına dair bir haber gelmesin. Bugünün konusu ise Clubhouse'dan çalındığı iddia edilen ve milyonlarca kullanıcıya ait olduğu düşünülen telefon numaraları.

Bir siber güvenlik uzmanı olan Jiten Jain'in açıklamasında ''#Clubhouse kullanıcılarının telefon numaralarından oluşan bir veritabanı #Darknet'te satışa sunuldu'' ifadeleri yer aldı. Jain açıklamasında ayrıca Clubhouse kullanıcılarının telefon rehberlerindeki telefon numaralarının da satışta olduğunu belirtti. Satıştaki telefon numarası sayısınınsa 3,8 milyardan fazla olduğu iddia edildi. Telefon numaraları yalnızca kullanıcıların numaralarını değil, rehberlerindeki kişilerin numaralarını da kapsıyor.

Bilgilerin gerçek olmama ihtimali var:

clubhouse

Konu hakkında henüz Clubhouse'dan bir açıklama gelmeden önce, bir başka siber güvenlik uzmanı olan Rajshekhar Rajaharia bahsi geçen verilerle ilgili konuştu. Bilgilerin yalnızca numaralardan ibaret olduğunu, isim ya da resim gibi kişisel hiçbir detay içermediğini, bu türden bir listenin kolayca sahte bir şekilde hazırlanabileceğini söyleyen Rajaharia, çok büyük ihtimalle sızıntı haberinin sahte olabileceğini ifade etti.

Bu duyurunun ardından Clubhouse'dan gelen resmi açıklama ise Rajaharia'nın açıklamalarını doğrular nitelikte oldu. Şirket, herhangi bir veri sızıntısı olmadığını söyleyerek iddiaları yalanladı ve rastgele telefon numarası üreterek bunları platformlarla eşleyip satmaya çalışan botları sorumlu tuttu. Güvenlik ve gizliliğin oldukça önemli olduğınu söyleyen Clubhouse, kullanıcılarının verilerinin güvende olduğunu ifade etti.

Fakat bu Clubhouse'un ilk vakası değil ve ne yazık ki geçmişte platformdaki bilgilerin o kadar da güvende olmadığını öğrendik. Keza birkaç ay önce platformdaki 1,3 milyon kullanıcının pek çok bilgisini içeren dev bir sızıntı yaşanmıştı. 

Kaynak : https://www.gadgetsnow.com/tech-news/millions-of-phone-numbers-of-clubhouse-users-up-for-sale-on-dark-web/articleshow/84724664.cms
24
4
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
4
4
1
0