Çocukların COVID-19 Günlerinde İnternette En Çok Ne Aradıkları Açıklandı

36
12
4
2
2
Kaspersky, 'COVID-19 günleri' olarak tarihe geçen 2020 ve 2021'in ilk yarısında çocukların internette en çok neleri aradığını açıkladı. Paylaşılan verilere göre çocuklar, müzik ve video aramalarına ağırlık verirken bilgisayar oyunları aramalarında bir gerileme söz konusu oldu.

Rusya merkezli bir siber güvenlik şirketi olan Kaspersky, son dönemlerin küresel çapta en sıra dışı yılı olan 2020'de çocukların 'sanal' alışkanlıklarının ve ilgi alanlarının nasıl bir değişim gösterdiğini ortaya çıkaran Kaspersky Safe Kids araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Kaspersky tarafından paylaşılan verilere göre 2020'de çocuklar arasında en popüler web sitesi kategorileri yüzde 44,38 oran ile 'yazılım, ses, video' kategorisi oldu. 'İnternet iletişim medyası' kategorisi yüzde 22,08 ile ikinci sırada yer alırken 'bilgisayar oyunları' kategorisi yüzde 13,67 ile üçüncü sırada yer aldı.

kaspersky

Çocuklar arasında en popüler uygulamalara baktığımızda YouTube'un açık ara lider olduğunu görüyoruz. İkinci sırada dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp yer alırken; üçüncü sırada TikTok yer aldı. Ayrıca Brawl Stars, Roblox, Among Us ve Minecraft da en popüler oyunlar olarak listenin üst sıralarında yer aldı.

Uygulama bazlı istatistiklere baktığımızda çocukların YouTube'da en çok müzik videoları aradığını görüyoruz. Ayrıca 'Pop it and simple dimple' ve 'ASMR' gibi akımların aramaları da listenin üst sıralarında. Çocuklar arasında en popüler şarkıcılara ve gruplara baktığımızda K-Pop grupları olan BTS ve Blackpink'in ilk iki sırada yer aldığını görüyoruz. Ariana Grande, Billie Eilish ve Travis Scott ise üst sırada yer alan diğer isimler arasında. 

tiktok çocukları

Paylaşılan verilere göre çocukların yapmış olduğu video aramalarının yüzde 50,21'ini çizgi film aramaları oluşturuyor. En popüler çizgi filmlere baktığımızda ise Lady Bug and Super Cat, Gravity Falls ve Peppa Pig'i görüyoruz. İkinci sırada TV programları yer alırken; çocukların Netflix'te en fazla yapmış oldukları aramalar Cobra Kai ve Stranger Things oldu.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi TikTok, çocuklar arasında en popüler sosyal medya platformu konumunda. Ayrıca TikTok'ta eğitici ve yaratıcı içeriklerin artışta olması, önümüzdeki dönemde platformun popülerliğini daha da artırmasına neden olabilir. 

Çocuklar arasındaki en popüler oyunlara baktığımızda yüzde 22,84 ile Minecraft, yüzde 6,73 ile Fortnite, yüzde 3,80 ile Among Us'ın ilk üç sırada yer aldığını görüyoruz. Ayrıca yüzde 6,34 ile Brawl Stars ve yüzde 3,82 ile Roblox, son dönemde popülarite açısından yükselişe geçen oyunlar olarak dikkat çekiyor. 

36
12
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
36
12
4
2
2