Anne Babaları Şaşırtacak Araştırma: Çocukların Ev Ödevlerine Yardım Etmek Sandığınız Gibi 'Faydalı' Değil

11
3
1
0
0
Yayımlanan yeni bir araştırmaya göre ebeveynlerin çocuklarının ev ödevlerine yardım etmesi, aslında pek de yararlı bir şey olmayabilir. Üstelik az yardım etmek bile çok yardım etmekten farksız.

Pek çoğumuz küçüklüğümüzde ödevlerimiz için anne ve babamızdan yardım aldık. Yine birçoğumuz da bu yardımlar sayesinde notlarımızı yükseltmeyi başardık. Fakat yeni bir araştırmaya göre anne ve babalarımızın bizlere yaptığı bu yardım, aslında gelişimimiz için pek de faydalı bir şey değildi.

Özel ve devlete bağlı ilkokullardan öğrencilerin toplam iki veri tabanındaki verileri kullanılarak yapılan araştırma, ev ödevlerinde ebeveyn yardımı ile bir çocuğun matematik veya okuma başarıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koydu. 1997, 1998 ve 2001 yılından kalan verilerin kullanıldığı araştırmada çocukları sosyoekonomik durum ve ebeveynlerinin eğitim durumları gibi faktörler de ele alındı.

Ne kadar yardım edildiği de önemli değil:

ödev yardımı

Öte yandan araştırma, çocuklara yapılan yardımın az ya da çokluğunun da sonuca etki etmediğini gördü. Bu şaşırtan sonucun nasıl ortaya çıktığı bilinmese de, tahmini açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalardan biri, ebeveynlerin çocuklarına nasıl düşünmeyi öğretmek yerine doğrudan cevabı sunmasıydı. Çocuklar, bu nedenle ‘zorlanma’ tecrübesini edinemiyordu.

Bununla birlikte bir diğer açıklama ise çocukların ebeveynlerinden yardım alırken kendilerini baskı altındaymış gibi hissetmeleriydi. Tüm bu sonuçlar ebeveynlerin çocuklarına ev ödevinde yardımcı olmalarının pek de yararlı olmadığını ortaya koyarken, daha önce yapılan araştırmalar ise çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkinin aslında bu sayede daha iyi olabileceğini de göstermişti. Ortadaki en etkili noktanın bulunması içinse henüz yeni araştırmaların yapılması gerekiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/helping-your-kid-with-homework-probably-isnt-benefiting-them-like-you-think-it-is
11
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
3
1
0
0