Çocuklara Kaç Yaşında Telefon Alınmalı?

87
23
14
10
6
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocukların gereksinimleri de farklılaşmaya başladı. Artık onlar çok çok küçük yaşlarda cep telefonuyla tanışıyorlar. Ancak bu durum ne kadar iyi? Uzmanların bu konudaki görüşlerini sizler için derledik.

Yapılan araştırmalara göre akıllı telefon ve tablet kullanma yaşı çok küçük yaş seviyelerine kadar düştü. Çocuklar henüz konuşmayı öğrenmeden akıllı telefon kullanmayı öğreniyorlar, ebeveynler ise çocukların bu istekleri karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar.

Çocuklarını dijital dünyanın zararlarından korumak isteyen ebeveynler, bu doğrultuda pek çok çözüm arıyorlar. Çocuklar kaç yaşında akıllı telefonlar ile tanıştırılmalı ve teknoloji dünyasına ilk adımlarını atmalı sorularının cevaplarına uzman görüşleri doğrultusunda bakacağız.

İlköğretim çağındaki çocuklar akıllı telefonlarla tanıştırılmalı mı?

İlköğretim Çağındaki Çocuklar

BITKOM Başkanı Achim Berg’e göre ilkokul çağındaki çocuklar, ailelerin gözetimi çerçevesinde cep telefonu kullanabilir. Ancak uzmanlar bu konuda görüş ayrılığına düşüyorlar. Pek çok diğer uzmana göre ise çocuklar, ilkokul çağlarında cep telefonu kullanmamalı.

Peki 11 yaşından küçük çocuklar cep telefonu kullanabilir mi?

Çocuklarda cep telefonu kullanımı

Almanya Aile Bakanlığı, 11 yaşından küçük çocukların akıllı telefonlarda yer alan uygulamaları bilinçli bir şekilde kullanamayacağını ve zarar görebileceklerini düşünüyor. Bu konuda sorumluluğun ailelerde olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların sanal alemdeki tehdit ve tehlike durumlarını farkedemeyip zarar görebileceklerini düşünüyorlar.

Ailelerin uyguladığı yasaklar çözüm değil:

Yasaklar Çözüm Değil

Uzmanlar, ailelerin uyguladığı akıllı telefon yasaklarını doğru bulmadıklarını kesin bir dille belirtiyorlar. Ebeveynler, çocuklarına kendi telefonlarını kullanabilmeleri için izin vermeli ancak bu duruma belirli bir süre kısıtlaması getirmeli.

Ebeveynler, çocuklarıyla akıllı telefon konusunda anlaşmalar yapmalı ve onları takip etmeli. Böylece çocuklar, teknoloji ile tanışabilir ancak zararlı pek çok durumdan da korunabilir.

Çocukların ısrarı karşısında ne yapılmalı?

Çocukların ısrarı karşısında ne yapılmalı?

Öncelikle anne ve babaların, çocukları için bir numaralı rol model olduğunun farkına varması ve cep telefonlarını bir kenara bırakıp çocuklarıyla ilgilenmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra ise çocukların telefon diretmelerine karşı ebeveynler, onları karşılarına alıp yaşının telefon kullanımı için küçük olduğunu ve belirli zamanlarda kendi telefonlarını kullanabileceklerini uygun bir üslup ile anlatmalı.

Uzmanlar, çocukların bu sayede bilinçli bir kullanıcı olarak hayatlarına devam edebileceklerini söylüyor.

Çocuklarla iletişim kurulması gerektiğinde ne olacak?

Çocuklarla iletişim kurmak

Yapılan araştırmalara göre aileler, çocuklarına gerekli durumlarda hızlıca ulaşmak istiyor ve çözüm olarak ne yapmaları gerektiğini merak ediyor. Uzmanlar, böyle durumlar için çocuklara internet bağlantısı olmayan, sade bir cep telefonu alınmasında herhangi bir sakınca görmediklerini dile getiriyorlar.

Uzman görüşlerinden yola çıkarak çocukların, ebeveyn kontrolünde ve belirli süre çerçevesinde akıllı cep telefonlarını kullanmalarında pek de bir sakınca olmadığını söylemek mümkün. Ancak bu durum, çocuklar için bir bağımlılık haline gelirse dikkat etmekte fayda var.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/cocuga-kac-yasinda-akilli-telefon-alinmali,xa4uKocrr02TqCJnSJjnIw
87
23
14
10
6
Emoji İle Tepki Ver
87
23
14
10
6