Deepfake Teknolojisiyle Yaratılan Yeni Videolar, Facebook’u Düşündürtecek Gibi Duruyor

20
4
2
1
1
Deepfake teknolojisi günden güne gelişmeye devam ediyor. Bir Instagram kullanıcısı tarafından yayınlanan yeni videolar, Facebook’un içerik kaldırmayla ilgili politikalarını gözden geçirtecek cinsten.

Facebook yakın zamanda, sahte videoları kaldırmama kararı aldı. Bu videoları kaldırmak yerine videoların erişim alanlarını indirgiyor ancak Donald Trump gibi toplum önünde olan ünlülerin bazı sahte videoları, Facebook’u düşündürtecek gibi duruyor.

Aykırı çalışmalarıyla ünlü Bill Posters ve Daniel Howe birlikte çalışarak yapay zekâ yardımıyla İngiltere’de düzenlenen Sheffield Doc Festivalinde sergilemek üzere bazı videolar oluşturdu. Bu videolarda ünlü kişileri, aslında söylemedikleri şeyleri söylerken görüyoruz.

Deepfake adı verilen bu teknoloji, makine öğrenme tekniğini kullanıyor ve yüz değiştirme üzerine dayalı. Her ne kadar korkutucu gibi gözükse de aslında bu teknoloji, sinema için vazgeçilmez hâle gelebilir. Hayatını kaybetmiş aktörleri ve aktrisleri bu teknoloji sayesinde yeniden beyaz perdede görebiliriz.

Gelen bilgilere göre Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ün bile sahte bir videosu bulunmasına karşın bu videolar kaldırılmayacak. Bir Instagram sözcüsü “Yanlış bilgilere nasıl müdahale ediyorsak bu tarz videolara da aynı yaklaşımı sergileyeceğiz. İçerikler rapor edilirse ‘Keşfet’ gibi alanlarda öne çıkarmayacağız.” dedi.

Henüz emekleme döneminde sayılabilecek bu teknoloji, şaşırtıcı derecede başarılı işlere imza atabiliyor. Yapay zekânın başarısı, her ne kadar kullanan kişinin yeteneğine bağlı olsa da ilerleyen dönemlerde daha da şaşırtıcı örnekler görebiliriz.

Kaynak : https://petapixel.com/2019/06/12/these-deepfakes-of-famous-people-are-testing-facebooks-policies/
20
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
20
4
2
1
1