Spotify'ın Rakibi Deezer, Sony ile Ses Kalitesini Arşa Çıkaracak Bir Ortaklık Kurdu

47
8
6
3
1
Spotify’ın rakipleri arasında bulunan Deezer, Sony’nin 360 Reality Audio isimli yeni ses formatına geçiş yaptığını söyledi. Ses kalitesini ciddi şekilde geliştiren bu formatı Deezer’ın yanı sıra Tidal da benimsedi. İki isim, bundan sonra Sony’nin bu senenin başında duyurduğu ses formatını kullanacak.

Günümüzde müzik yayın hizmeti veren isimler arasında ciddi bir rekabet bulunuyor. Kullanıcıları kendi ürünlerini kullanma konusunda ikna etmeye çalışan firmalar, bunu yapmak için fiyat politikalarında rekabetçilik, müzik türleri konusunda çeşitlilik ya da ses kalitesi konusunda farklılık konularıyla öne çıkmaya çalışıyor.

Konu müzik olduğu zaman ses kalitesi çok ciddi bir önem arz ediyor. Bazı kişiler için çok da önemli gibi görünmese de bazı kullanıcılar için de hayati önem taşıyan bu konu, belirli yayın hizmetlerinin odak noktası haline gelmiş durumda. Bu konuyu odak noktası olarak almış yayıncılardan olan Spotify’ın rakibi Deezer da Tidal’la birlikte Sony’nin 360 Reality Audio formatını kullanacağını duyurdu.

Sony 360 Reality Audio nedir?

Sony 360 Reality Audio

Sony Corp’un bu yılın başlarında duyurduğu 360 Reality Audio formatı, Sony’nin tanımına göre ‘nesne temelli mekânsal ses teknolojisini kullanarak olağanüstü bir müzik deneyimi yaşatmak’ olarak nitelendiriliyor. Başka bir deyişle sanatçıların ve müzik yapımcılarının vokaller, çok sesli korolar ve enstrümanlar gibi ses kaynaklarını konum bilgisiyle haritalayarak bu sesleri bir çember içerisine yerleştirmesi mümkün hale geliyor.

Tabii ki bu durum, ‘360 derecelik ses’ diye tanımlayabileceğimiz kavramın net bir tasviri gibi görünse de teknolojinin sunduğu ekstra özellikler de mevcut. Yine Sony’nin açıklamasına göre dinleyiciler, 360 Reality Audio ile yapılmış bir sesi dinledikleri zaman kendilerini çok yönlü canlı bir performans içerisinde bulacak deniliyor.

Deezer, bu yeni ses formatı sayesinde nasıl bir kalite artışı yaşayacak?

Deezer

Deezer’ın 360 Reality Audio formatını benimsemesi sonucunda Deezer’ın ses kalitesinde de belirli bir artış gözlemlenecek. Birçok geliştirilmiş yüksek kalite surround (çevreleyen) ses teknolojisi tanımında ‘içine çeken’ tabirini duymuş olsak da yeni teknolojiyle birlikte farklı sesleri farklı yönlerden duyabileceksiniz. Bu da daha canlı, kişiye göre değişiklik gösterebilse de daha kaliteli bir dinleme deneyimini kullanıcılara sunacak.

Deezer ile birlikte Tidal da Sony 360 Reality Audio formatına geçiş yaptı:

Tidal

Deezer’ın 360 Reality Audio katılımını duyurmasıyla birlikte Tidal da bu konuya dahil olduğunu onayladı. Geçtiğimiz günlerde abonelerine HiFi olarak da bilinen daha yüksek kaliteli ses servisinin müjdesini veren Tidal, üyelerine ve sanatçılarına olabilecek en yüksek ses kalitesinin garantisini verdiğini de belirtti.

Spotify alternatifi olan Deezer ve Tidal ne kadar başarılı?

Tidal Deezer

Günümüzde çevrimiçi müzik hizmeti denildiği zaman akla ilk gelen isim Spotify olduğu için Spotify’ı odak noktasına aldığımız bir karşılaştırma yaparsak haberimizin başında verdiğimiz konulara değinmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle Spotify’ın 30 milyonu aşkın şarkıyı 58 ülkede verdiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra Deezer, 40 milyonu aşkın şarkıya sahip kütüphanesini 180’den fazla ülkeye açmış durumda. Bu da Deezer’ın şarkı sayısı ve hizmet verdiği ülkeler konusunda ciddi bir liderlik konumuna sahip olduğunu bizlere gösteriyor. Ses kalitesi konusundaki yenilikle de Spotify’ın önüne geçmeyi başaran Deezer’ın Spotify’a oranla belli başlı avantajlarını söylersek pek de yanlış yorum yapmış olmayız.

Deezer’ın yanı sıra Tidal’ı incelediğimiz zaman 60 milyonu aşkın şarkıya sahip bir müzik kütüphanesini görebiliyoruz. Ses kalitesi konusunda yine Spotify’dan iyi olan müzik hizmeti sağlayıcısı, 360 Reality Audio ile bu konuyu bir ileri noktaya taşıyacak gibi görünüyor.

Deezer indir:

Tidal indir:

Kaynak : https://completemusicupdate.com/article/deezer-and-tidal-start-offering-music-is-sonys-360-reality-audio/
47
8
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
47
8
6
3
1