Güvenli Bir Yolculuk İçin Direksiyonu Nasıl Tutmalısınız? (Tahmin Ettiğiniz Gibi Değil)

56
16
13
9
5
Araç süren insanların çoğu, direksiyonun en doğru tutuş şeklinin saat 10 ve saat 2 yönü olduğunu söylerler. Ancak bu durum, Japon bilim insanları tarafından doğrulanamadı. Bilim insanlarına göre direksiyonun en doğru tutuş şekli "10-2" değil.

Bir dönemlerin lüks olan otomobilleri, günümüzde daha çok bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Aslına bakacak olursak bu durumu caddeye çıktığımız anlarda da anlayabiliriz. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız vızır vızır akan, kimi zaman kilitlenen trafik, otomobil kullanımının ne kadar yaygınlaşmış olduğunu net bir şekilde gösterebilir.

Trafikteyken başka bir şoförün nasıl araç kullandığına ya da kendi sürüş tarzınıza hiç dikkat ettiniz mi? Özellikle de direksiyonu nasıl tuttuğunuza? Normal koşullarda direksiyonun tutulma şekli saat 10 ve 2 yönleri olarak bilinir. Yani sol elinizin saat 10'u, sağ elinizin de saat 2'yi tutuyor olması gerektiği söylenir. Peki bu gerçekten de doğru mu? Bizi her konuda aydınlatan bilim, bu sorunun da cevabını açıklıyor.

Otomobil

Japonya'da direksiyonun nasıl tutulması gerektiğini araştıran bilim insanları, 9 şoförün kullanıldığı bir çalışma yapmaya karar verdiler. Şoförler, bu çalışma kapsamında direksiyonlarını farklı pozisyonlarda kullanırken bilim insanları çeşitli ölçümler yaptılar. Japon bilim insanlarının elde ettiği sonuçlar, saat 10'a 2'nin aslında çok da doğru olmadığını ortaya koydu. 

Bilim insanları, bu çalışmanın yapılabilmesi için özel tasarımlı bir direksiyon kullandılar. Bu özel direksiyon, şoförlere farklı tutuş pozisyonlarında farklı kuvvetler uygulayabiliyordu ve çeşitli ölçümler yapabiliyordu. Bu özel direksiyon, 30 derece ve 60 derece olacak şekilde her iki yönde de döndürülecekti ve deneklerin en çok hangi pozisyondayken direksiyonu çevirmekte zorlandıklarını ölçecekti.

Otomobil

Çalışma kapsamında bilim insanları, şoförlerin sadece sağ ellerini kullanmalarına izin verdiler (Japonya'da trafik soldan aktığından Türkiye'de sol el kullanmalarına izin verildiğini düşünebilirsiniz). 9 şoför, her tutuş pozisyonunda direksiyonu, 25 kez saat yönünde ve 25 kez de saat yönünün tersine çevirmeye başladılar. Bilim insanları, gerekli ölçümleri yapabilmek için direksiyonu 2 Nm'lik kuvvetle başlattılar. Şoförler, farklı pozisyonlardaki hareketlerini tamamladıktan sonra da ne kadar zorlandıklarını bilim insanlarına aktardılar. Bilim insanları da uyguladıkları kuvveti şoförlerin tepkisine göre artırıp azalttılar.

Bilim insanları, yaptıkları ölçümlerin ardından 9 şoförün en rahat olduğu pozisyonun 9'a 3 olduğunu tespit ettiler. Yani deneye katılan şoförler, sağ ellerini 3'e koyduklarında direksiyonu en rahat şekilde çevirebiliyorlardı. Peki sol kol neden 9'da olmalı? İşte bu sorunun cevabı da fizikte saklı. Şöyle ki; herhangi bir şey yapmak istediğinizde, mümkün olan nötrlüğü yakalamaya çalışın. Çünkü yer çekimi ve ağırlık, nötr pozisyonu yakaladığınızda dengelenir. Böylece kuvvet eşit bir şekilde dağılır.

Otomobil

Yapılan bu araştırma, araç sürerkenki yorulma miktarını azaltmak ve daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilmek için, direksiyonun doğru tutuş şeklinin saat 9 ve saat 3 üzerinde olduğunu söylüyorlar. Çünkü pozisyon, kolunuzun duruş şekline göre nesneleri daha ağır ya da daha hafif hissetmenize neden oluyor ve bu da yorgunluk oranınızı değiştiriyor. Ayrıca bilim insanları, 9-3 şeklinin olası bir kaza anında sizleri hava yastığından da koruyacağını düşünüyorlar.

Kaynak : https://www.popularmechanics.com/science/a29861880/best-position-hands-steering-wheel/
56
16
13
9
5
Emoji İle Tepki Ver
56
16
13
9
5