Doğada Neden Üç Bacaklı Hayvan Yok?

75
34
30
27
7
Doğada neden üç bacaklı bir hayvanın olmadığını hiç düşündünüz mü? Kaliforniya’da bulunan Davis Üniversitesi Yer ve Gezegen Bilimleri Bölümü’nden Tracy Thomson, bu sorunun cevabını bulmak için evrimin kökenine inmemiz gerektiğini söylüyor.

Bu ilginç konuyla ilgili Bioessays dergisinde bir makale yayınlayan Tracy Thomson, bu düşünceye paleontolog Geerat Vermeij ile evrim üzerine bir lisans dersi aldıktan sonra kapıldığını söylüyor.

Thomson, dinlenmek için üç ayak duruşu kullanan çok sayıda hayvanın bulunduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, Afrika'ya özgü etobur memeli bir hayvan olan mirketlerin, kuyruklarını ve arka ayaklarını kullanarak dik durabildiklerini belirten genç bilim insanı, benzer şekilde ağaçkakanların da  kendilerini bir ağaç gövdesine yaslamak için kuyruk tüylerinden yardım aldıklarını söylüyor.

mirket

Sabit tripod duruşunun herhangi bir enerji gerektirmediğini ifade eden Thomson, altı bacağı olan böceklerin dahi bacaklarını üçlü setler halinde hareket ettirdikleri, “alternatif tripod" yürüyüşü adında bir hareket şekli olduğunu dile getiriyor.

Peki, üç bacaklı duruş ve hareket bazı hayvanlar için oldukça fonksiyonel olduğu halde neden doğada üç ayaklı bir hayvan yok? Thomson, bu sorunun cevabı için milyonlarca yıl geriye gitmemiz gerekebileceğini söylüyor. 

Bu tür bir düşünce deneyinin evrim hakkındaki fikirlerimizi geliştirmek için faydalı olduğunu belirten Thomson şöyle diyor: “Evrimde ışık tutulması gereken daha pek çok karanlık nokta bulunuyor. Evrimi bir süreç olarak anlamak istiyorsak, önce neler yapabileceğimizi ve yapamayacağımızı anlamamız gerekiyor”

Kaynak : https://www.futurity.org/animals-with-three-legs-2174922/
75
34
30
27
7
Emoji İle Tepki Ver
75
34
30
27
7