Türkiye’de 9 Ayda 8 Telefon Patladı, Bir Çocuk Yaşamını Yitirdi: Peki Neden?

156
23
7
7
5
Akıllı telefonlar ve en büyük sorunları olan bataryalar. Gerek üretim hataları gerek kullanıcı kaynaklı hatalar yüzünden büyük risk taşıyorlar. Ülkemizde son 9 ayda 8 telefon patladı. Bu patlamalar sonucunda bir çocuk yaşamını yitirdi, iki kişi yaralandı, iki ev ve bir otomobil tamamen yandı. Peki bu patlamaların sebebi neydi, nelere dikkat etmeliyiz?

Akıllı telefonlarda bulunan bataryalar, bazı sıra dışı durumlar karşısında tepkimeye girip patlayabiliyor. Bu patlamaların şiddeti o kadar yüksek ki birinci derecede yanıklardan başlayıp uzuv kayıplarına, hatta can kaybına bile neden olabiliyor.

Independent Turkish editörü Ali Kemal Erdem’in haberine göre, Türkiye’de son 9 ayda 8 kritik batarya patlama olayı yaşandı. Bu olaylar sonucunda bir çocuk yaşamını yitirdi. Tabloya genel bir perspektiften bakıldığında aslında herkesin cebinde birer el bombası olduğu anlaşıyor.

Türkiye’de son 9 ayda yaşanan olaylar şöyle:

Bodrum, Muğla - 23 Şubat 2019: 

Emlakçı Ahmet Çiftçi, şarja aşırı ısınan telefonunu fişten çıkardı, hemen sonrasında telefonu şiddetli bir şekilde patladı. Çiftçi yaralanmadı anca tutuşan masa örtüsü az kalsın yangına neden oluyordu. 

Ankara - 23 Mayıs 2019:

Gündüzpolat çifti, cep telefonlarından birisini gece uyurken baş uçlarına koydular. Gürültüyle yaşanan patlamanın ardından yatakları hızla alev aldı. Çift yaralanmazken alevleri su ile söndürdüler.

Pamukkale, Denizli - 6 Haziran 2019:

patlayan batarya evi yaktı

telefon patladı ev yandı

Öztürk ailesinin evindeki bir akıllı telefon yangına neden oldu. Oturdukları daire kullanılamaz hale geldi. Alevler yan daireye de sıçradı. Aile evsiz kaldı, 12 Temmuz’da basın yaşananları haberleştirince herkesin olaydan haberi oldu.

Bursa - 28 Haziran 2019:

bursada telefon patladı

Alex T. isimli bir çocuk, elinde tuttuğu telefonun patlaması üzerine tamamen yanmaktan son anda kurtuldu, ancak ciddi yaralar aldı. 

Güngören, İstanbul - 30 Haziran 2019:

batarya patlaması

Bir telefon tamircisine götürülen telefon patladı. Kimse yaralanmadı, ancak görüntüler güvenlik kameralarına yansıdı. 

Torbalı, İzmir - 12 Temmuz 2019:

bekircan arılık

5 yaşındaki Bakican Arılık, şarjda unutulan bir telefonun patlaması sonucunda yaşamını yitirdi. Çıkan yangına komşular müdahale etti, iki yaşındaki kız kardeşi ve annesi son anda kurtarıldı.

Aksaray - 13 Temmuz 2019:

telefon arabanın içinde patladı

Erhan Yamaç, otomobilinin içindeyken telefonu patladı. Yamaç kendisini kurtardı ancak yangın nedeniyle arabası ciddi hasar gördü.

Sincik, Adıyaman - 11 Eylül 2019:

telefon

Telefonu herkes gibi cebinde taşıyan Hasan Öner, patlama sonucunda bacağından ciddi şekilde yaralandı. 

Tüm bu olaylar gösteriyor ki telefon bataryaları pimi çekilmiş bir el bombası gibi. Özellikle çocukların ellerine verilen ve tamamen onlara emanet edilen telefonlar, bilinçsiz kullanım nedeniyle daha çok risk teşkil ediliyor. 

Her zaman söyleniyor, belki de çok sıradanlaştı ama patlamalara karşı yapılması gereken şeyler oldukça basit:

  • Kalın kılıf kullanmayın, 
  • Yan sanayi pil kullanmayın,
  • Daha ucuz diye yan sanayi telefon kullanmayın,
  • Telefonunuzu resmi teknik servisler dışında tamire vermeyin, 
  • Arka planda çalışan ve ısınmaya neden olan gereksiz uygulamaları sık sık temizleyin,
  • IP68 sertifikası  olsa bile telefonunuzu nemli, ıslak tutmayın,
  • Tanınmayan üreticilerin powerbanklerini satın almayın, 
  • Yüksek kapasiteye sahip powerbanklerde ısınma yaşanıyorsa kullanmayın,
  • Orijinal şarj aleti ve orijinal kablo kullanın, bu konuda masraftan çekinmeyin. 

Umarız akıllı telefon kullanımı konusunda tüketici bilincinin arttığı, üretici hatalarının azaldığı bir döneme girmişizdir. Aksi halde patlamalar ve sonucunda yaşanan trajik olaylara daha çok tanık olacağız. Konu hakkında bilinçlendirmek istediğiniz yakınlarınıza bu haberi gönderebilir, düşüncelerini yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
 

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/76356/ya%C5%9Fam/dokuz-ayda-sekiz-cep-telefonu-patlad%C4%B1-yanl%C4%B1%C5%9F-kullan%C4%B1m%C4%B1n-%C3%B6n%C3%BCne-nas%C4%B1l-ge%C3%A7ilir
156
23
7
7
5
Emoji İle Tepki Ver
156
23
7
7
5