Drone ile Kargo Taşımacılığında Kimsenin Bahsetmediği 'Ölümcül' Tehlike

37
6
6
4
4
Drone taşımacılığının ilk adımları atıldı ve gelecekte kargolar insansız hava araçlarıyla teslim edilecek. Peki bu sistem nasıl bir yasal zemin üzerine kurulu ve araçların arızalanması sonucu oluşacak kazalara ne kadar hazırız?

Drone ile kargo taşımacılığı artık yakın gelecekte hayatımızın parçası olacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz hafta Google'ın bağlı olduğu Alphabet şirketinin yan kuruluşu Wing, ABD'de drone ile ticari teslimat hizmeti veren ilk şirket oldu. Ayrıca Amazon.com ve UPS de bu alanda hazırlıklara başladı.

Ancak yeni nesil taşımacılık güvenlik sorularını beraberinde getiriyor. Mesela evinizin önündesiniz ve bir drone komşularınızdan birine paket teslim etmek için üzerinizden geçiyor. Peki ya arıza yapar da kafanıza düşerse, suçlusu kim olur?

Bir kesim, evlerinin üzerinde belirli bir hava sahasına sahip olduklarını, o bölgeye izinsiz giren drone'ların istenmeyen ziyaretçiler olduğunu belirtirken, diğer bir kesim söz konusu hava sahasının uçaklara gelince sahip olunmadığını söylüyor. Evet, drone'lar uçak olarak kategorize edildi ve Federal Havacılık Kurulu (FAA) kimsenin bir uçağın uçuşuna müdahale etme hakkı bulunmadığını belirtti. 

Albany Hukuk Fakültesi'nde hukuk profesörü olan Robert Heverly, yaptığı açıklamada, "Bu tür durumlar için şu anda yasalarda çok fazla belirsizlik var." dedi.

drone kazası

Heverley'e göre birinin üzerine drone düşmesi gibi trajik olaylarda mevcut yasalar geçerli olacak. Yani eğer bir teslimat drone'u bir insana isabet eder veya üzerine paketi düşürürse, drone'un işletmecisi ve işveren ihmal yasalarına göre büyük olasılıkla olaydan sorumlu tutulacak. Aynı yaptırım teslimat sırasında hasar görmüş mallara da uygulanacak. Ancak eğer teslimat şirketleri drone'u işletmek için taşeron kullanıyorsa işler çıkmaza girebilir.

Taşımacılıkta taşerona başvurulması durumunda, sorumlular şirketlerin taşeronlar üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduklarına bağlı olarak değişecek. Şirketlerin taşeronlar üzerinde kazalar için kural ve kısıtlamaları varsa, bu noktada taşeron taşımacılar sorumlu tutulabilecek. Drone kazasıyla mağdur olan kişi için avukatını her iki tarafa da (drone operatörü ve operatörü kiralayan şirkete) dava açabilecek ve sorumlu taraf dava yoluyla belirlenecek.

Drone taşımacılığı henüz çok yeni ve yaygınlaşmamış bir sektör olmasına rağmen, güvenlik faktörlerinin ve yasal düzenlemelerin şimdiden ele alınması sağlıklı olur. Umuyoruz ki kimsenin 'başı' kargo drone'larıyla belaya girmez.

Kaynak : https://www.latimes.com/business/story/2019-10-22/google-launched-drone-delivery-questions
37
6
6
4
4
Emoji İle Tepki Ver
37
6
6
4
4