Dünyanın En Büyük Yanardağı Patladı: Dünyayı Tehdit Ediyor mu? [Video]

14
8
2
0
0
Dünyanın en büyük yanardağı Mauna Loa, 40 yıl sonra ilk kez patladı. Yanardağdan çıkan lavlar, şu anlık yalnızca krater içine akıyor.

Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Hawaii’deki Mauna Loa yanardağı, 40 yıl sonra ilk kez patladı. Yanardağdan çıkan lavlar henüz yalnızca dağın zirve bölgesinde (krater içinde) akarken, dağ çevresindeki sakinlere kül yağma ihtimaline karşı uyarı gönderildi.

Öte yandan yanardağdaki durumun her an hızlı bir şekilde değişebileceği açıklandı. ABD Jeoloji Servisi, volkanın alarm seviyesini en yüksek seviye olan ‘uyarı’ düzeyine çıkardı. Yerel saat ile 23.30’da patlayan yanardağdan şu ana kadar gelen görüntüler ise şu şekildeydi:

Mauna Loa yanardağından görüntüler:

Lavların termal görüntüsü:

mauna loa

mauna loa

mauna loa

mauna loa

mauna loa

mauna loa

mauna loa

Mauna Loa yanardağı nerede?

mauna loa

Mauna Loa, ABD’nin Hawaii eyaletinde, takım adaların en büyüğü olan “Hawaii Büyük Adası”nda yer alıyor. Ada, Mauna Loa ile birlikte toplam 7 farklı yanardağa ev sahipliği yapıyor.

Yanardağın patlaması ne kadar çok insanı etkileyecek?

Yanardağda ani bir değişim sonucunda lavların şiddetini artırması, büyük bir tehlikeye neden olabilir. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre lavlar, insan hayatı için nadiren tehlike olsa da altyapı için fazlasıyla yıkıcı olabilir, maddi hasara yol açabilir.

Bununla birlikte Dr. Jessica Johnson tarafından paylaşılan bilgilere göre yanardağdan çıkan volkanik gaz, yerel vatandaşlar için solunum sorunlarına yol açabilir.

Mauna Loa’nın geçmiş patlamalarında hızla akan lav, volkanik gaz, yoğun dumanlı hava ve büyük ve yıkıcı depremler yaşanmıştı. Son patlama öncesinde ise bölgedeki sismik aktivitelerin normal zamanlara göre 2 ila 3 kat arasında arttığı gözlemlenmişti.

Yanardağın bulunduğu ada, 200 bin sakine ev sahipliği yapıyor. Yanardağ patlamasının dünya genelinde bir etkiye sahip olup olmayacağı henüz paylaşılmadı.

Mauna Loa, Türkiye veya tüm dünya için bir tehdit oluşturuyor mu?

türkiye mauna loa

*Dünya'nın geoit şekli nedeniyle Türkiye ile Mauna Loa arasındaki en kısa mesafe, dikdörtgen şeklindeki alışık olduğumuz haritalarda 'ters u' şeklinde gözükmektedir. Ancak küre şeklindeki haritaya baktığımızda bu ters u rotanın aslında kuzey kutup dairesinden geçen düz bir çizgi olduğunu görebiliyoruz. Dünya; kutuplardan basık, ekvatordan ise şişik olduğu için dikdörtgen haritada düz bir çizgi çekseydik bu kez küre şeklindeki 'gerçek' Dünya'da U şeklinde bir rota izlemiş ve yolu uzatmış olurduk.

Mauna Loa yanardağı, dünyanın en büyük aktif yanardağı olsa da Dünya'nın büyüklüğünü düşündüğümüzde küçük bir kıvılcım gibi kalıyor diyebiliiriz. Dolayısı ile ne tüm dünyayı etkileyecek bir küresel felakete ne de yaklaşık 13 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye'ye etki edecek bir büyüklüğe sahip değil.

14
8
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
8
2
0
0