Dünyanın İlk Animasyonu Nasıl Yapıldı?

28
8
2
1
1
Animasyonlar geçmişten günümüze gelişerek nesilden nesle aktarılmaya devam ediyor ancak çoğumuz en eski animasyonu bilmiyoruz. İlk animasyonlar, günümüzden çok daha ilkel yöntemlerle ve büyük bir emekle yapılıyordu. Gelin zamanda keyifli bir yolculuğa çıkarak ilk animasyona yakından bakalım.

Hayatta kalan en eski canlandırma özelliği aslında Walt Disney tarafından değil, Lotte Reiniger adlı bir Alman kuklacı tarafından yapılmıştı. Prens Achmed'in Maceraları (1926) adlı film, izleyen animatörlerin gelecek filmleri üzerinde büyük bir etki oluşturacak yaratıcı ve teknik bir ustalık eseriydi.

Disney'in yükselişi ve ABD film stüdyolarının baskınlığı, Reiniger’in adını büyük ölçüde unutturdu. Son yıllarda çalışmalarını sosyal medyada paylaşan hayranları ve çalışmalarının çevrimiçi kullanılabilirliği sayesinde canlandırma filmlerinin geliştirilmesindeki rolü, daha da anlaşılmaya başladı. Peki kim bu Lotte Reiniger?

Çocukluktan gelen animasyon sevdasını hayata geçiren Lotte Reiniger:

Lotte Reiniger

Reiniger, altı yaşındayken siluet kesimi yapmaktan çok zevk alıyordu. Biyografilerine göre bu küçük çocuk; saatlerini kağıt karakterler yapmak, Pamuk Prenses gibi masalları dramatik bir şekilde yeniden anlatmak ve ebeveynlerinin karşısında sahne almak için harcıyordu.

Reiniger’ın kuşağı, sinema ile büyüyen ilk nesildi. Reiniger, Berlin gibi büyük bir şehir merkezinde büyüdü ve bu da onun ilk filmleri görerek büyüdüğü anlamına geliyordu. Fransız illüzyonist ve film yönetmeni George Méliès'in özel efektli filmlerinden etkilendi ve kâğıt karakterlerini duraklatma olmadan animasyon süreci boyunca ekranda canlandırmasını içeren çalışmalara yöneldi. Reiniger, kağıt kuklalarını kare kare fotoğraflayarak Aardman’ın Wallace ve Gromit filmlerindeki özel bir teknikle hareket yanılsaması oluşturdu.

Lotte Reiniger 2d animasyon

Reiniger, çabalarını imzası gibi olan 2 boyutlu siluetlerle oluşturduğu teknik ve etkileyici animasyonlar üzerine yoğunlaştırdı. Yaratıcı yeteneklerini, sinema izleyicilerinin fotoğrafın sınırlamaları nedeniyle göremedikleri bir tür fantezi öyküsünü canlandırmak için kullandı ve Prens Achmed'in Maceraları gibi önemli bir eser ortaya çıktı.

Prens Achmed'in Maceraları fragmanı:

Prens Achmed'in çekilmesi için sadece beş kişilik bir ekiple çalışan Reiniger, tüm siluetlerini elle tasarladı ve canlandırdı. Animasyonunu bir arkadaşının garajında ​​kare kare olarak çekti. İşlemin tamamlanması 5 yıl sürdü. Bu, ona teknik ve sanatsal süreçleri denemek için zaman verdi. Renkli film arka planlarını oluşturmak için uzun mesailer harcadı ve film yapımcısı Walter Ruttmann'ın arka plan tasarımlarıyla birleştirdi.

Prens Achmed'in Maceraları, sonraki çalışmalara ilham verdi:

Lotte Reiniger animasyon

Reiniger, sektöre bazı teknikler de kazandırdı. Silüetlerini yukarıdan fotoğraflamadan önce alternatif seviyelerde farklı yatay düzlemlere yerleştirerek düz animasyon hücresine derinlik yanılsaması vermek için tasarlanmış bir teknik geliştirdi. Bu önemli teknik, Disney’in 1930’lar ve 1940’larda ünlenmesi sırasında rakiplerinden sıyrılmasını sağlayan çoklu kamerasına ilham olmuştu.

Neredeyse bir asır sonra Lotte Reiniger nihayet film tarihinin en büyük yenilikçilerinden biri olarak hak ettiğini değeri görüyor ve sinemanın bir erkek dünyası olduğu fikrini ortadan kaldırıyor.

Kaynak : https://thewire.in/film/before-walt-disney-there-was-lotte-reiniger-and-the-worlds-first-animated-feature
28
8
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
8
2
1
1