Dünyanın İlk Şarj Edilebilir Lityum Karbondioksit Bataryası Geliştirildi

33
5
4
2
0
Illinois Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yeniden şarj edilebilir bir lityum karbondioksit bataryası üretmeyi başardılar. Lityum karbondioksit bataryaların geleneksel üretimlerinde kullanılan malzemeler yerine daha farklı malzemeler kullandıklarını açıklayan bilim insanları, 500 tekrar dolum işlemini başarıyla gerçekleştirdiler.

Kullanmakta olduğumuz pek çok cihazda, yeniden doldurabilir bir yapıya sahip olan ve depolama miktarı şu an için yeterli görülen lityum iyon bataryalar kullanılıyor. Ancak bu tür bataryalardan 7 kat daha verimli olduğu bilinen lityum karbondioksit bataryalar da bilim insanlarının uzun zamandır takibindeydi. Ne var ki bugüne dek yeniden şarj edilebilir bir lityum karbondioksit batarya üretilememişti.

ABD'nin Chicago eyaletinde bulunan Illinois Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yeniden şarj edilebilir bir lityum karbondioksit batarya prototipi üretmeyi başardılar. Bilim insanları tarafından geliştirilen bu prototip, 500 kez yeniden şarj edildi. Yapılan açıklamalarda, lityum karbondioksit bataryanın 500 kez yeniden doldurulması sırasında herhangi bir sorunun yaşanmadığı ifade edildi.

Lityum karbondioksit batarya

Geçmiş dönemlerde geliştirilen lityum karbondioksit bataryalar, boşaldıkları zaman lityum karbonat ve karbon üretiyordu. Yeniden dolum sırasında ise lityum karbonat geri dönüşüyor ancak karbon, birikime neden oluyordu ve bu da lityum karbondioksit pilinin arızalanmasına yol açıyordu. Ancak bilim insanları, geliştirdikleri son prototipte bu durumu engellemiş durumdalar.

Profesör Amin Salehi-Khojin ve ekibi, geliştirdikleri prototipte hem lityum karbonat hem de karbonun geri dönüşümü için, geleneksel malzemelerden daha farklı malzemeler kullandılar. Bilim insanları kullandıkları malzemenin, ayrı ürünler yerine tek bir ürün bileşimi üreterek geri dönüşüm işlemini daha verimli bir hale getirdiler. Bu sayede de lityum karbondioksit pillerin bilinen en büyük sorununun önüne geçilmiş oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Salehi-Khojin, karbondioksitin gelişmiş enerji depolama sistemlerinde kullanılabilecek en makul malzemelerden bir tanesi olduğunu, lityum iyon pillere göre daha verimli olduğunu ve diğer sorunların da giderilmesi halinde lityum karbondioksit pillerinin aktif olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-09-fully-rechargeable-carbon-dioxide-battery.html
33
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
33
5
4
2
0