Dünyanın İlk Yılbaşı Kartı Charles Dickens Müzesi’nde Sergilendi

6
1
1
0
0
Dünyanın İlk Yılbaşı Kartı Charles Dickens Müzesi’nde Sergilendi
Dünyanın basılı ilk yılbaşı kartı, İngiltere’nin başkenti olan Londra’daki bir müzede sergilendi. Yazar Charles Dickens’ın ‘Bir Noel Şarkısı’ adlı kitabının da yayınlandığı 1843 yılında basılan yılbaşı kartı, yazarın ismini taşıyan Charles Dickens Müzesi’nde sergileniyor.

Noel’de tebrik kartları gönderme konsepti ilk olarak 1843 yılında Henry Cole tarafından oluşturuldu. 15 Temmuz 1808 tarihinde hayata gözlerini açan Henry Cole, bir devlet memuruydu ve ticaret alanında birçok yeniliği kolaylaştıran adımlar atmıştı. Takvim yaprakları 1843 yılını gösterdiği zaman Henry’nin aklına Noel’de insanların birbirlerine gönderebileceği bir tebrik kartı tasarlama fikri gelmişti ve bu konsepti uygulamaya koymak istedi.

Aynı yıl içerisinde konsept fikrini illüstratör John Callcott Horsley ile paylaşan Henry Cole, dünyanın ilk yılbaşı tebrik kartını oluşturmuşlardı. Tasarımı Henry Cole tarafından yapılan kartın resmedilmesini ise John Callcott Horsley üstlenmişti. İkili, bir masa etrafında toplanmış bir ailenin şarap kadehleriyle kutlama yapmasını resmetmeye karar verdi ve dünyanın ilk yılbaşı tebrik kartı böylece oluşturulmuştu. Kartın üzerinde ise ‘Mutlu Noeller ve Mutlu Yıllar’ ifadesine yer verilmişti.

Dünyanın ilk yılbaşı tebrik kartı, bir müzede sergileniyor

Raporlarda, o zamanlarda basılan bin adet orijinal baskıdan yalnızca yirmi bir tanesinin günümüze kadar ulaşabildiği yazıyor. Dünyanın ilk yılbaşı tebrik kartlarından birisi ise şu anda İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Charles Dickens Müzesi’nde sergileniyor. Charles Dickens, bu yılbaşı kartlarının baskısının yapıldığı yıl olan 1843’te ‘Bir Noel Şarkısı’ isimli kitabının ilk baskısını yayınlamıştı.

Henry Cole ve John Callcott Horsley tarafından oluşturulan bu tebrik kartı, ABD’nin San Francisco kentindeki bir kitap satıcısı tarafından müzeye bağışlandı. Tebrik kartının aslen 1865 yılında aileye hediye edildiği söyleniyor. Yılbaşı tebrik kartının sağ alt köşesinde ise alıcıya hitaben bir not yazıldığı görülüyor.

Tebrik kartının ortasında bir ailenin keyifle Noel’i kutladığını görüyorken; kartın sol tarafında karnı aç bir insana yemek verildiği, kartın sağ tarafında ise yoksul bir insana kıyafet verildiği görülüyor. Charles Dickens Müzesi’nin müdürü Louisa Price, “Tebrik kartları Noel kutlamalarımızın önemli bir parçası. ‘Bir Noel Şarkısı’ da her Noel zamanında görmeye alıştığımız önemli bir hikâye” açıklamalarında bulundu.

Kaynak : https://www.news18.com/news/buzz/worlds-first-christmas-card-dated-1843-put-on-display-at-londons-charles-dickens-museum-2395527.html
6
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
1
0
0