Dünya'nın Saatte 2 Milyon KM'lik Hızını Gösteren Animasyon (Video)

45
6
3
2
2
James O’Donoghue isimli bilim insanı yaptığı bir animasyonla, Dünya’nın kendi etrafında dönüşü, Güneş’in etrafında dönüşü ve Samanyolu’nunda dönüşünü anlattı. Dünya, kendi etrafında nispeten yavaş dönüyor. Ancak içinde olduğu sistemlerin kendi hızı, inanılmaz derecede büyük.

Günlük hayatta hissetmesek de saatte 2.160.000 km hızla evrende hareket ediyoruz. Bu büyük hızın nedeni, Dünya’nın Büyük Patlama sırasında salınan radyasyon rüzgarının içinden geçmekte olan galaksinin ortasındaki yörüngede dönmesidir. 

Gezegensel bilim insanı James O’Donoghue tarafından yaratılan basit bir animasyon, her şeyi tek bir perspektif içine alıyor. James O’Donoghue, daha önce NASA’da çalışıyordu. Şimdi ise Japonya Havacılık Araştırma Kurumu’nda (JAXA) çalışıyor. James O’Donoghue, “Büyük sayıların ve yönlerin bütün karmaşasında, bütün bu bilgileri bağlam içinde tek bir çerçeveye koymak istedim. Böylece insanlar nereye gittiklerini ve ne kadar hızlı olduklarını anlayabilecektim” dedi. 

samanyolu

James O’Donoghue’nin hazırladığı animasyonun sol tarafındaki sayılar, Dünya’nın kendi etrafında dönme hızını, Dünya’nın Güneş etrafında dönüş hızını, Güneş sisteminin Samanyolu’nda dönüş hızını ve Samanyolu’nun evrendeki dönüş hızını gösteriyor. Sağ tarafta ilerleyen daireler ise bir saniyedeki dönüş hızını birbiri ile oranlayarak gösteriyor. 

Animasyonda göründüğü gibi Dünya’nın kendi etrafındaki dönüş hızı nispeten yavaş, Samanyolu ise evrende saniyede 600 km mesafe katediyor. 

samanyolu

O’Donoghue,”Kendi hızımıza göre farklı hızlarda hareket eden çok fazla galaksi var. Bu yüzden bu adımı atlayıp doğruca aklıma gelen en hareketli şeyi elde edebileceğimi düşündüm” dedi. James O’Donoghue, animasyonunda Kozmik Mikrodalga Arkaplan’a atıfta bulunuyor. 

samanyolu

Dünya, Güneş’in çevresinde saatte 107.00 km hızla, Güneş sistemi Samanyolu’nda saatte 828.000 km hızla, Samanyolu ise saatte 2.160.000 km hızla dönüyor. Tabii ki günlük hayatımızda bu kadar büyük bir hızı farketmiyoruz. 

Bunun sebebi aslında hızı değil ivmeyi hissetmemiz. Yani sistem ne kadar hızlı hareket ederse etsin, biz sadece hızdaki değişimleri hissedebiliriz. Bundan dolayı Dünya ve Güneş sisteminin dönüş hareketlerini hissetmiyoruz. Animasyondan da gördüğümüz gibi bu sistemlerin hepsini hızı sabittir. Ayrıca Dünya'nın atmosferi de Dünya ile birlikte döndüğü için Dünya dönerken bir rüzgara maruz kalmıyoruz.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/earth-screaming-through-space-nasa-animated-video-2019-10
45
6
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
45
6
3
2
2