25 Yıllık Oyun Serisi Elder Scrolls'un Son Oyunu Hakkında 7 Detay

24
4
2
1
1
The Elder Scrolls serisinin yeni bir oyunu çıkacağını biliyoruz. Ancak önümüzde uzun bir yol var. Oyunu beklerken patlamış mısırınızı alıp okuyabileceğiniz bir yazı hazırladık. Serinin 6. oyunu bakalım bize neler getirecek.

The Elder Scrolls oyun dünyasının en büyük ve devam etmekte olan en eski markalarından biri. Serinin uzun ömrü tabii ki de bir rastlantı eseri değil. 2011'de çıkan beşinci oyun Skyrim, günümüzde dahi her gün Steam’in en çok oynanılan oyunlar listesine girmeyi başarıyor. Hatta Skyrim’in 2016 yılında piyasaya sürülen Special Edition sürümü ve oyunun normal hali bu listeye iki ayrı oyun olarak girmeyi başarıyor. Anlık oyuncu ortalaması 20.000 düzeylerinde. Bu sayı gözünüze düşük görünebilir, ancak tek oyunculu oyunlar için bu oldukça iyi bir seviye. 

Skyrim neden bu kadar başarılı oldu?

skyrim

Aslında bu sorunun cevabını her Elder Scrolls oyunu için geçerli olacak şekilde verebiliriz. Bethesda, bir oyunu çok yönlü yapma konusunda çok başarılı. Yaptıkları oyunları zengin içeriklerle çok iyi süslüyorlar. Oyunun asla eskimeyen bir yapıya sahip olmasının en önemli sebeplerinden biri bu. Skyrim oynamış birinin, oyunu yalnızca bir kere bitirip bir kenara bırakması pek alışılmış bir durum değil. Çünkü Elder Scrolls serisinin oyunları, bir kere bitirilerek tamamlanabilecek oyunlar olmuyor. Zengin içerik bu noktada devreye giriyor.

Oyunu her oynadığınızda daha önce fark etmediğiniz ya da karşılaşmadığınız detaylar, görevler ve NPC’lerin hikayeleri sizleri oyunun içine tekrar ve tekrar çekmeyi başarıyor. Peki Bethesda 2011 yılında Skyrim’i piyasaya sunduktan sonra serinin altıncı oyunuyla ilgili neler yaptı? Oyunun çıkması şu noktada uzak bir zamanda gerçekleşecek gibi duruyor ancak biz yine de oyunla ilgili bildiğimiz şeyleri derleyen bir yazı hazırlamak istedik. Lafı fazla uzatmadan yazımıza geçelim.

Elder Scrolls 6 fragmanı:

Skyrim çıktıktan birkaç sene sonra oyuncular serinin yeni oyunuyla ilgili bilgiler beklemeye başladılar. Aslında altıncı oyununun çıkacağı biliyordu. Ancak resmi açıklama gelince işin ciddiyeti değişti. Oyuncular tarafından beklenilen bu resmî açıklama Skyrim çıktıktan tam 7 sene sonra geldi. Elder Scrolls serisinin öncü isimlerinden Todd Howard E3 2018’de “The Elder Scrolls 6” ismiyle yeni oyunu duyurdu ve bir fragman paylaştı.

Elder Scrolls 6 çıkış tarihi:

skyrim

Bethesda, Elder Scrolls oyunlarıyla ilgili süreçleri hep uzun tutmuştur. Bunun sebebi olarak da oyunu aceleye getirmeyerek oyunculara olabildiğince iyi bir tecrübe sunabilmeyi gösteriyorlar. Oyunun çıkış tarihiyle ilgili elimizde olan tek bilgi, Bethesda’nın yeni oyunu Starfield’dan önce çıkmayacağı. Bu arada Starfield demişken, bu oyunun da henüz bir çıkış tarihi ve oynanış fragmanı olmadığını belirtelim. Kısacası oyunun çıkmasına şu an için uzun bir zaman var diyebiliriz.

Elder Scrolls 6 geliştirilme süreci ne durumda?

elder scrolls 6

Öncelikle şunu belirtelim, Bethesda şu anda varı yoğuyla yeni projesi Starfield üzerine çalışıyor. Öncelikle bu projeyi tamamlamak istiyorlar. 2018 yılında düzenlenen E3’te Todd Howard “The Elder Scrolls 6” fragmanını göstermeden hemen önce Starfield’ın fragmanını göstermişti ve “The Elder Scrolls 6” için henüz ön yapım aşamasında demişti. Bu aşamada Starfield oynanabilir bir durumdaydı. Yani Bethesda’nın önceliği şimdilik Starfield ve bu proje tamamlanmadan güçlerini bölmek istemiyorlar. Kısacası oyunculara iki oyunda da kaliteli bir deneyim yaşatmak istiyorlar. Özellikle Fallout 76’nın çektiği tepkilerden sonra doğru yolda olduklarını söyleyebiliriz.

Bunun yanında Bethesda 2016 yılında yaptığı bir açıklamada “The Elder Scrolls 6” üzerinde çalışmadıklarını söylemişti. Şirketin bu konuda izlediği yol senelerdir bu yönde ilerliyor. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri, Howard ve takımının gerçekten istedikleri iş neyse onun üzerinde çalışmak istemeleri. Bu politikanın yanlış olduğunu söylemek zor çünkü ortaya kaliteli bir oyun çıkarmak için önce o oyunu yapan ekibin bunu istiyor olması gerekiyor. Bethesda’nın oyunlar konusundaki tavrı genellikle net olmuştur. Her sene 5-6 saatte tüketilebilecek bir oyun çıkarmaktansa, örneğin 10 senede bir çıkardıkları oyunları, 10 sene boyunca oynanabilecek zenginlikte üretirler.

  • Cevap: Oyun şu anda geliştirilme aşamasında değil. Starfield projesi tamamlandıktan sonra bu oyuna ağırlık verilecek.

Elder Scrolls 6 ilgili daha fazla bilgi ne zaman açıklanır?

Bethesda oyunlarını çoklu platform yapmayı tercih eden bir firma olduğu için, oyunlarını tam güçle çalıştırabilecek konsollara da ihtiyaç duyuyorlar. Yeni neslin önde gelen oyunlarından olması beklenen “The Elder Scrolls 6” içinse yeni nesil konsolları bekleyecek olmaları şu an için en mantıklı görünen teori. Özellikle Oblivion, Fallout 4 ve Skyrim gibi oyunlar çıkışlarına çok az bir süre kala görücüye çıkarılmıştı. Şirket muhtemelen Elder Scrolls’un altıncı oyunu için de benzer bir tutum sergileyecek.

Bethesda sözcülerinden Pete Hines 2016 yılında yaptığı bir açıklamayla oyunla ilgili yenilikleri yalnızca gerçekten geliştirildiği zaman görücüye çıkaracaklarını söylemişti. Yani sırf oyunu göstermiş olmak için demolar hazırlamak yerine, oyunla ilgili gerçekten yaptıkları, oyunu oynayan biri tarafından da aynı şekilde görünecek şeyleri paylaşacaklar.

  • Cevap: Oyunla ilgili yeni gelişmeler muhtemelen henüz açıklanmayan çıkış tarihine az bir süre kala gösterilecek.

Elder Scrolls 6 nerede geçecek?

elder scrolls 6 haritası

Oyunun nerede geçeceği konusunu ele almadan önce belirtmekte fayda var, Elder Scrolls serisinin Tamriel adı verilen devasa bir haritası var ve Skyrim bu haritada bir bölgenin ismi. Aynı zamanda bu haritanın küçük bir bölümünü kaplıyor. Bethesda’nın yeni Elder Scrolls oyunlarında izlediği politika ise her oyunda Tamriel’in yeni bir bölgesini kullanmak üzerine kurulu. Bu bağlamda önceki oyunlarda kullanılan High Rock, Hammerfell, Morrowind, Cyrodiil ve Skyrim bölgelerini şimdilik teorilerin dışında tutmak daha mantıklı. Bu oyuna ev sahipliği yapabilecek bölgeler arasında ise Orman Elfleri’nin diyarı Valenwood, Khajiit ırkının diyarı Elsweyr ve son olarak da Argonian ırkının diyarı Black Marsh bulunuyor.

Bu bölgeler arasında Elsweyr şimdilik en mantıklı teori gibi duruyor. Çünkü Khajiit ırkı Skyrim’de en çok sevilen ırklardan biri olmuştu ve bu ırkın evinde bir maceraya çıkmak oyuncuları sevindirecektir. Bunun yanında bu teorilerle ilgili şüpheler de yok değil. Fragmanda görülen yerler dağlık olabilir ancak Elsweyr bundan biraz daha tropik bir yer diyebiliriz. Teorilerden bir diğeri olan Black Marsh bölgesinin muhtemelen doğru bir tahmin olmayacağını söylemek zor değil. Fragmanda görülen bölge Black Marsh’a hiç benzemiyor. Valenwood için de aynısını söylemek mümkün. Bilindiği kadarıyla Valenwood bataklıklarla dolu bir bölge. Fragmanda ise bataklığa dair hiçbir şey görünmüyor.

Bu noktada belirtilmesi gereken önemli bir şey var, Bethesda her oyunda yeni bir bölgeyi işleme alışkanlığından bu oyunla birlikte vazgeçebilir. Önceki oyunlarda Tamriel’in en büyük bölgeleri çoktan işlendi ve oyun yapımcıları büyük ihtimalle yeni oyunlarında küçük bir bölgeye hapis kalmak istemeyeceklerdir.

  • Cevap: Oyunun nerede geçeceği açıklanmadı. Şimdilik elimizde yalnızca fragmandan dolayı ortaya atılan teoriler var.

Elder Scrolls 6'da mod desteği olacak mı?

skyrim deadpool modu

Bethesda’nın oyunları sık sık oyuncuların yaptığı modlarla desteklenir. Oyun, diri kalmasını biraz da topluluğun geliştirdiği bağımsız modlara borçlu diyebiliriz. Hatta aslen bir Skyrim modu olan The Forgotten City, tek başına bir oyun olacak şekilde geliştiriliyor. Skyrim modları bu derece gelişmiş vaziyetteyken, hatta Bethesda online oyunu Fallout 76’nın bile bir gün modlanabilir bir oyun olacağını söylemişken, yeni Elder Scrolls oyununun modları destekleyeceğini söylemek mümkün. Dilerseniz The Forgotten City’nin fragmanına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Cevap: Oyun çok büyük ihtimalle mod desteğine sahip olacak.

Elder Scrolls 6'da 83 yaşında birinin ne işi var?

skyrim babaannesi shirley curry

Youtube’da yayınladığı Skyrim oynanış videolarıyla tanınan 83 yaşındaki Shirley Curry isimli Youtuber, serinin hayranlarının yoğun isteği üzerine Bethesda tarafından yeni oyuna bir NPC olarak eklenecek ve bu sayede ölümsüzleşecek. “Skyrim babaannesi” olarak da bilinen Curry, şu anda Youtube üzerinde 706 bin aboneye sahip. Bu arada Curry yalnızca Skyrim oynamıyor. Hatta kendisi oldukça zengin diyebileceğimiz bir video arşivine sahip.

Efsane The Elder Scrolls serisinin altıncı oyunu hakkında açıklanan ve teorisi kurulan her şeyi bir araya getirdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Yeni oyunla birlikte, seriye yeni bir soluk katmasını ümit ettiğimiz Bethesda’dan elini çabuk tutmasını bekliyoruz. Çünkü bu şekilde birkaç sene daha geçerse, Skyrim’i gençken oynayan insanlar yeni oyun çıktığı zaman oyuna ara verip çocuklarını okula götürmek durumunda kalabilirler.

24
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
4
2
1
1