YouTube'dan Reddit'e: Elon Musk’ın Eski Çalışanları Tarafından Kurulan Şirketler

54
3
2
2
1
Yıllar önce Elon Musk tarafından kurulan ve daha sonra PayPal adını alan X.com şirketi çalışanlarına ne olduğunu merak ediyor musunuz? Etmeyin, çünkü pek çoğu bugün hepimizin bildiği büyük platformları kuran kişilerdir. Gelin daha önce Elon Musk ile çalışmış kişilerin kurduğu teknoloji şirketlerini görelim.

Elon Musk, bugün teknolojinin nabzını tutan büyük şirketlerin yöneticisi bir milyarder olsa da o da aslında ufak bir hayalle başladı. Adı daha sonra PayPal olacak X.com isimli dijital ödeme teknolojisi üreten şirketi kurduğunda yıl 1999’u gösteriyordu ve yanında bir grup kendi gibi hevesli genç vardı. Elon Musk bugün ne oldu biliyoruz, peki o dönem onunla birlikte çalışan gençler ne oldu hiç düşündünüz mü?

O dönem Elon Musk ile çalışan insanların pek çoğu, bugün hepimizin adını bildiği büyük teknoloji şirketlerinin kuruluşunda rol aldılar. Hepsinin teknoloji dünyasına ilk adımlarını X.com şirketinde attıklarını düşünürsek bu şirketin tarihte ne kadar önemli bir noktada olduğunu bir kez daha fark etmiş oluyoruz. Gelin zamanında Elon Musk ile çalışan kişilerin kurduğu şirketlere ve hikayelerine yakından bakalım.

Zamanında Elon Musk ile çalışan kişilerin kuruluşunda rol aldığı şirketler:

  • SpaceX
  • YouTube
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Uber
  • Airbnb
  • Reddit
  • Yelp
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Zynga
  • Square

Elon Musk tarafından kurulan uzay şirketi: SpaceX 

spacex

2002 yılında Space Exploration Technologies Corporation kısaca SpaceX şirketi bizzat Elon Musk tarafından kuruldu. Şirketin en önemli amaçları arasında Mars’ta bir insan kolonisi kurmak ve uzay taşımacılığı sisteminin maliyetlerini düşürerek tıpkı Dünya içinde bir yerden bir yere gider gibi kolayca uzayda seyahatler yapmak var.

Tüm kurucular eski PayPal çalışanı: YouTube

youtube

Jawed Karim, Steve Chen ve Chad Hurley isimli üç eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş olan YouTube, 2005 yılında kapılarını açtıktan kısa bir süre sonra Google tarafından 1,65 milyar dolara satın alındı. Kurucularının bile kim burada video izler diye düşündüğü platform, bugün hepimizin bildiği gibi içinde milyarlarca video barındıran dünyanın en büyük video izleme platformuna dönüştü.

Kuruluşunda katkı sağlayan önemli isimler var: Facebook

facebook

Facebook fikrini ortaya koyan isim hepimizin bildiği gibi Mark Zuckerberg. Ancak Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes gibi daha önce PayPal ile çalışmış yatırımcı ve mühendisler olmasa, Facebook bugün dünya çapında milyarlarca kullanıcıya, farklı alt şirketlere ve milyarlarca dolar sermayeli farklı yatırımlara sahip bir şirket olmazdı. 

İş dünyasını şekillendirdi: LinkedIn

linkedin

PayPal kurucu ekip üyelerinden Reid Hoffman, Konstantin Guericke, Jean-Luc Vaillant, Allen Blue ve Eric Ly tarafından 2002 yılında kurulan iş dünyasının sosyal medya platformu olan LinkedIn2003 yılında kullanılmaya başladı. 2016 yılından beri Microsoft’a ait bir yan kuruluş olarak çalışan platformun bugün yüzlerce ülkede milyonlarca kullanıcısı ve yıllık milyarca dolar net gelir seviyesi var.

Dünya taşımacılığına yeni bir soluk getirdi: Uber

uber

Uber şirketi daha önce PayPal ile çalışmış olan Travis Kalanick ve Garrett Camp tarafından 2009 yılında kurulduğunda bir hayalleri vardı; taşımacılık sistemini kökten değiştireceklerdi. Öyle de oldu. Bugün şirketin yıllık 2 milyar doları aşan bir gelir seviyesi var. Bir dönem ülkemizde yasaklanmış olan platform, bazı şehirlerimizde tekrar kullanıma açılmış durumda.

Yüzbinlerce kiralık mekan sunuyor: Airbnb

airbnb

Tatili ucuza getirmek dediğimiz zaman akla gelen ilk şirketlerden olan Airbnb, 2008 yılında daha önce PayPal ile çalışmış olan Brian Chesky, Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk tarafından kuruldu. Şirketin amacı, seyahat eden insanların çok daha ucuza konaklayacak yerler bulmasını sağlamaktı. Bugün sistemde kayıtlı 192 ülkenin 33 bin şehrinde 1 milyona yakın kiralık mekan seçeneği bulunuyor. 

Dünya gündemini oluşturacak kadar etkili: Reddit

reddit

Henüz sosyal medyanın günümüzdeki kadar popüler olmadığı 2005 yılında kurulmuş olan Reddit, en basit tanımıyla bir forum sitesidir. PayPal için önemli çalışmalar yapan Steve Huffman, Aaron Swartz ve Alexis Ohanian tarafından kurulan platform, bugün dünya çapında yüz milyonlarca aktif kullanıcıya sahip ve bazen bu kullanıcılar dünya gündemini oluşturacak kadar önemli paylaşımlara imza atabiliyorlar.

ABD’de buraya bakmadan bir yere gitmiyorlar: Yelp

yelp

Ülkemizde pek kullanılmıyor olsa da işletmeleri değerlendirme sistemi olan Yelp, 2004 yılında eski PayPal çalışanları olan Russel Simmons ve Jeremy Stoppelman tarafından kuruldu. Platformda iyi değerlendirilmek için şirketlerden ödeme almakla da suçlanmış olan Yelp, bugün yıllık 1 milyar dolardan fazla gelire ve binlerce çalışana sahip oldukça büyük bir şirket.

Görsellik denilince akla gelen ilk platform: Pinterest

pinterest

Daha önce PayPal ile çalışmış olan Ben Silbermann, Evan Sharp ve Paul Sciarra tarafından 2009 yılında kurulan Pinterest, o güne kadar görülmemiş bir görsel arama motoru olma amacıyla yola çıktı. Bugün dünyanın farklı noktalarında 27 dilde hizmet veren Pinterest’in 400 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve 2 bine yakın çalışanı bulunuyor. 

Dev rakiplere rağmen dimdik ayakta: Tumblr

tumblr

2007 yılında David Karp tarafından kurulan Tumblr, Facebook ve Instagram gibi büyük rakiplere karşı mücadele etmesine rağmen hala dünya çapında yüz milyonlarca aktif kullanıcıya sahip bir platform. Kullanıcılar, kurucu eski PayPal çalışanlarından olan David Karp’ı o kadar seviyorlar ki şirket 2013 yılında Yahoo!’ya 1.1 milyar dolara satıldığı zaman bir kampanya başlatarak Karp’ın yönetimde kalmasını sağladılar. 

Sosyal medya ile oyun dünyasını birleştirdi: Zynga

zynga

2007 yılında kurulan Zynga şirketinin kalabalık bir kurucu listesi var. Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinden oynanacak oyunlar geliştiren şirketin kurucuları  daha önce PayPal ile çalışmış olan Mark Pincus, Michael Luxton, Eric Schiermeyer, Justin Waldron, Andrew Trader ve Steve Schoettler’dir. Yıllık 600 milyon dolardan fazla gelire ve 3 binden fazla çalışana sahip olan şirketin geliştirdiği oyunların listesi her geçen gün giderek uzuyor. 

Mobil ödeme dünyasında öne çıkıyor: Square

square

Amerika Birleşik Devleti merkezli bir mobil ödeme şirketi olan Square, 2009 yılında daha önce PayPal ile ortak projeler yürütmüş olan Jack Dorsey ve Jim McKelvey tarafından kuruldu. Evet, Twitter’ın da kurucusu olan Jack Dorsey. Bugün şirket, yıllık 10 milyar dolara yakın gelir seviyesine ve 6 bine yakın çalışana sahip. Bitcoin ve benzeri yatırımlar üzerinden sağladıkları kazançları saymıyoruz bile. 

Zamanında Elon Musk ile birlikte çalışmış olan isimlerin bugün hepimiz tarafından bilinen hangi şirketleri kurduklarını ve şirketlerin nasıl bir yükseliş izlediklerini anlattık. Acaba Elon Musk bir teknoloji mafyası gibi eski çalışanları aracılığıyla dünyayı ele geçirmeye mi çalışıyor yoksa çalışanları da kendi gibi dahi insanlar olduğu için mi böyle bir tablo görüyoruz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

54
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
54
3
2
2
1